Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 6 oktober

  Länsförsäkringars kostnader högst i klassen

  130 miljoner kronor. Så mycket kostade alla verkställande direktörer och styrelseledamöter inom Länsförsäkringar förra året. Kostnaden är tre gånger högre än konkurrenterna IF och Folksam tillsammans.

  Länsförsäkringar är det dominerande försäkringsbolaget för skogs- och lantbrukare. Och Länsförsäkringar ägs av sina nästan fyra miljoner kunder. Om det blir vinst blir det återbäring.

  Till skillnad från Folksam och IF har Länsförsäkringar en lokal organisation, med 23 lokala försäkringsbolag. Förutom Länsförsäkringar Sak och Agria.

  – Det har varit källan till våra framgångar, säger Caesar Åfors, som äger upplevelsegården Virå bruk i Stavsjö, och som är ordförande i det gemensamt ägda Länsförsäkringar AB.

  – Vi verkar i lokalsamhället för våra kunder och tillika ägare på plats. Att vi har den struktur vi har och är lokalt kundägda gör att vi kan verka långsiktigt och investera tungt i kundmöten och i service på plats. Vi finns med kontor över hela landet.

  Men smakar det så kostar det. Inom sakförsäkring blir det 25 verkställande direktörer och 25 styrelser att betala. Förra året kostade de verkställande direktörerna och styrelserna 130,6 miljoner kronor, enligt ATL:s sammanställning.

  Det kan jämföras med likaledes kundägda Folksam, vars VD och styrelse kostar 8,8 miljoner kronor. Eller IF, som ägs av finska börsbolaget Sampo, som hade en kostnad på 30,7 miljoner kronor för högsta ledningen.

  Gotland sticker ut

  Länsförsäkringars kostnad för verkställande direktörer och styrelser utslaget per inbetald försäkringspremie är också högre, mer än sex gånger högre än hos konkurrenterna.

  Ett länsförsäkringsbolag som sticker ut är Gotland, som har 90 procents marknadsandel bland lantbrukskunderna. Kostnaden för VD och styrelse i LF Gotland var 2015 3,3 miljoner och 2019 6,5 miljoner kronor, en ökning med 97 procent.

  Ledningskostnaden för Länsförsäkringar Gotland är 2,7 procent av premierna. Det är väsentligt högre än Länsförsäkringsbolagen i medel och 40 gånger högre än IF.

  En förklaring till den höga kostnaden på Gotland 2019 är att man fortsatt betala ut lön, 2,1 miljoner kronor, till den förra VD:n. Men även den extraordinära kostnaden borträknad är kostnaderna för VD och styrelse på Gotland högst i förhållande till inbetalda premier.

  Det beror på att Gotland är det minsta länsförsäkringsbolaget i Sverige, även om intäkterna är mindre måste VD och styrelse. Och kanske skulle lönsamheten och återbäringen bli större med en annan organisation.

  Säkra lokal förankring

  Eva Wetterdal, ordförande Länsförsäkringar Gotland, skriver i ett mejl till ATL att länsbolagen är ett viktigt sätt att säkra den lokala förankringen.

  – Våra ägare, det vill säga sakförsäkringskunderna, har fortsatt att välja denna organiseringsform då den bygger på att vi finns nära kunderna på riktigt med god kännedom om lokala förhållanden.

  Caesar Åfors, ordförande i Länsförsäkringar AB säger så här:

  – Givetvis ser respektive bolag löpande över sina kostnader och strävar efter en långsiktigt hållbar kostnadsnivå. Vi växer stadigt, är lönsamma och har marknadens mest nöjda kunder.

  Läs också: Så mycket pengar går till vd och styrelserLäs också: Vd:n som tjänar bäst i lantbruksbolagenLäs också: Vd:n som tjänar bäst i skogsbranschenLäs också: Länsförsäkringars kostnader högst i klassen

  Relaterade artiklar

  Senaste nytt

  Till toppen