Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 12 september 2014

  Lång väg till palmoljefritt kraftfoder i Norge

  Efter kraftig kritik mot användandet av palmolja i kraftfoder satte norska Felleskjøpet Agri målet att fasa ut palmoljeanvändningen i sitt foder. Men det ser ut att vara lättare sagt än gjort

  När bondeägda Felleskjøpet höll sitt årliga kraftfodermöte förra veckan låg palmoljan i fokus. Debatten har gått het i Norge, sedan NRK i vintras satte fokus på att norska mjölkkor i allt högre grad åt kraftfoder med palmolja.

  Palmoljan är kontroversiell eftersom den bidrar till skövlingen av regnskog främst i Sydostasien.

  Felleskjøpet har satt upp målet att sluta använda palmolja helt under de kommande 3-5 åren. Redan nu har företaget slutat använda palmolja i sitt ekologiska foder, men i andra fodertyper går arbetet betydligt långsammare. Utmaningen är att hitta vegetabiliska fetter som korna mår bra av.

  Fodret kan bli dyrare

  Utvecklingschefen Leidulf Nordang ser också risken att kraftfodret ska bli mindre energirikt och dyrare utan palmolja.

  – Ska vi fasa ut palmoljan kommer vi att behöva gå ner i energiinnehåll. Kraftfoder med mer stärkelse presterar sämre. Vi jobbar på det, men det kommer att ta tid innan vi kan fasa ut den utan större konsekvenser, och det är oerhört svårt att föreställa sig att vi kan fasa ut det utan ekonomiska konsekvenser, säger Nordang till norska Bondebladet.

  Animaliskt fett till gris och kyckling

  När det gäller foder till kyckling och gris försöker man ersätta palmoljan med animaliskt fett, men när det gäller grisfodret har tillgången på animaliskt fett varit för liten.

  Felleskjøpet säger sig jobba på ett nytt utfodringssystem för grisar, men det behövs fortfarande avgörande tester innan det kommer ut på marknaden.

  Relaterade artiklar

  Till toppen