Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 25 oktober 2019

  Ett Brexitavtal bara slutet på början

  Även om villkoren för Storbritanniens EU-utträde blir klara inom kort är det bara slutet på början, skriver ATL:s reporter i en kommentar.

  FOTO: Mostphotos och ATL

  Den nordirländska lantbrukaren James Johnston är trött på en Brexitprocess som aldrig verkar ta slut. Och då har han kanske inte ens tänkt på att ett klubbat utträdesavtal bara ger visshet om vad som på kort sikt ska gälla för jordbrukshandel mellan EU och Storbritannien. Vad som händer sedan avgörs av de förhandlingar om handelsavtal som kan börja först när utträdesavtalet är klart.

  Det tråkiga för James Johnston och hans otåliga kolleger är att jordbruksdelen i sådana diskussioner aldrig är snabbavklarad, enkel eller okontroversiell.

  Jordbruksfrågorna tillhör alltid de sista att avgöras när EU förhandlar om frihandelsavtal. Alla vill ha mesta möjliga marknadstillgång för sin exportinriktade produktion samtidigt som man vill skydda mer sårbara inhemska sektorer. Olikheter i synen på bioteknik, djurvälfärd och växtskyddsmedel är andra tuvor på vägen till en överenskommelse.

  Jordbruksprodukter har en särställning

  Att jordbruksprodukter har en särställning i handelsavtal bekräftas i de villkor som gäller mellan EU och några av unionens närmaste grannar. Norge är med i EES, och ingår därmed i EU:s inre marknad. Men jordbruket är undantaget och skyddas med höga tullar och kvoter. Schweiz har över 120 olika avtal med EU och även där omgärdas jordbruksprodukter med höga tullar.

  Brittiska regeringsföreträdare har lyft fram ett handelsavtal med USA som en av fördelarna med Brexit. Ska Storbritannien bryta med EU:s striktare regelverk för hormonbehandlat kött, klortvättad kyckling och genmodifierade grödor? Det gör det inte omöjligt att sluta ett avtal med EU. Men det blir svårare, och det kan tvinga brittiska bönder att följa olika regelverk beroende på vilken marknad de vill sälja till.

  Brittiska ministrar har sedan Brexitprocessen startade gett olika besked om hur jordbruket ska hanteras, men slagsidan har inte varit åt det protektionistiska hållet. Väljer regeringen till slut en hård avregleringslinje med låga tullar kan det hända att James Johnston längtar tillbaka till när allt var osäkert.

  Relaterade artiklar

  Läs mer om

  Till toppen