Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 28 mars 2018

  Arla använder Dalarnas landskapsvapen

  Riksarkivet har godkänt Arlas ansökan om att använda Dalarnas landskapsvapen på sina lokala mjölkpaket.

   Enligt länsstyrelsen är Dalarnas landskapsvapen Sveriges äldsta och lär ha utformats av Gustav Vasa.
  Enligt länsstyrelsen är Dalarnas landskapsvapen Sveriges äldsta och lär ha utformats av Gustav Vasa. FOTO: Riksarkivet

  Det landskapsvapen som Arla traktar efter och nu har fått tillstånd att använda består av en blå sköld med två korslagda pilar. Enligt länsstyrelsen i Dalarna är vapnet Sveriges äldsta och lär ha utformats av Gustav Vasa.

  Vill kommunicera mjölkens ursprung

  Landskapsvapnet får inte utan tillstånd tjäna som kännetecken för varor eller tjänster eller ett varumärke, men Arlas planer för hur de vill använda landskapsvapnet tycks ha fallit Riksarkivet i smaken.

  Tanken är att Arla ska låta Dalarnas landskapsvapen pryda sina lokala mjölkförpackningar och kommunicera att dalamjölken är producerad på gårdar i Dalarna, det framgår i ett yttrande från Riksarkivet.

  ”Riksarkivet ser positivt på att det heraldiska kulturarvet brukas och förordar att tillstånd lämnas”, står det i yttrandet.

  LÄS OCKSÅ: Mjölkens makthavare diskuterade framtidenLÄS OCKSÅ: Arlabönder kräver Tuborghs avgångLÄS OCKSÅ: Utbrytargrupp bakom Arlas sommarmjölkLÄS OCKSÅ: Åke Hantoft: ”2017 var ett starkt år”

  Relaterade artiklar

  Läs mer om

  Till toppen