Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 18 november 2019

  Landsbygdsministern: Övergångsperioden kan bli längre

  Bryssel

  Landsbygdsminister Jennie Nilsson (S) utesluter inte en längre övergångstid för nya Cap än de föreslagna tolv månaderna.

   Landsbygdsminister Jennie Nilsson (S) är inte övertygad om att ett års övergångstid kommer att räcka för att komma i hamn med reformen av den gemensamma jordbrukspolitiken.
  Landsbygdsminister Jennie Nilsson (S) är inte övertygad om att ett års övergångstid kommer att räcka för att komma i hamn med reformen av den gemensamma jordbrukspolitiken. FOTO: Stefan Lindblom

  I dag, måndag, träffas EU:s jordbruksministrar för att bland annat diskutera det förslag på övergångsregler som ska gälla under 2021, i väntan på att den försenade Cap-reformen kommer i hamn. Det har redan höjts röster för att den stora reformen skjuts fram ytterligare och Jennie Nilsson utesluter inte att det kan bli så.

  – Det finns ingenting som säger att det inte blir längre, säger statsrådet.

  Budgetfråga

  Grundprincipen för övergångsreglerna, att de gällande villkoren förlängs men finansieras med de pengar som finns i den långtidsbudget som ännu inte är klar, tycker den svenska regeringen är bra. EU-kommissionens förslag lämnar det upp till medlemsländerna att avgöra om de vill frysa hela eller delar av landsbygdsprogrammet under 2021 för att invänta det nya regelverket. Regeringen har inte tagit ställning till om den ska utnyttja den möjligheten. Det är en budgetfråga och kommer att tas upp under våren, säger Jennie Nilsson.

  – Det får vi återkomma till, det är en nationell fråga som kommer att hanteras i samband med att vi hanterar BP21 (budgetpropositionen, reds. anm.).

  Försiktigt positiv

  Den andra stora diskussionspunkten under jordbruksministerrådet är klimat- och miljöinnehållet i den nya gemensamma jordbrukspolitiken. Ordförandelandet Finland har lagt fram ett förslag som bland annat föreslår en gemensam miniminivå för direktstöden i pelare ett och landsbygdsprogrammet i pelare två. I EU-kommissionens förslag finns en sådan procentsats bara i landsbygdsprogrammet.

  – Jag är försiktigt positiv. Sverige har hela tiden tyckt att vi ska ha öronmärkta pengar i pelare ett, säger Jennie Nilsson.

  Var miniminivån ska ligga vill landsbygdsministern inte säga.

  – Det som är viktigast för mig är att säkerställa att man får ett förslag som innebär minst lika bra klimat- och miljöambitioner som i EU-kommissionens förslag.

  Relaterade artiklar

  Till toppen