Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 4 juli 2018

  Bucht hoppas på EU-stöd för torkdrabbade bönder

  Många bönder hoppas på hjälp från regeringen mot torkans effekter. Landsbygdsminister Sven-Erik Bucht hoppas att EU ska ställa upp med pengar ur sina krisfonder.

  I fjol fick Björn och Susanne Anderson på Stora Lundby utanför Vallentuna ta emot en medalj ur kungens hand för att ha levererats mjölk av toppkvalitet i 23 år. När landsbygdsministern Sven-Erik Bucht under onsdagen besökte deras gård för att på plats bilda sig en uppfattning om torkans effekter var stämningen något mer dämpad.

  Gårdens spannmål har gått upp i ax. I maj och juni föll det sammanlagt 36 millimeter på gårdens marker, och nu är andraskörden redan körd. Tredjeskörden kan fortfarande bli bra, men då måste det börja regna snarast. Gör det inte det blir det svårt att föda gårdens 85 kor. För ett tiotal två månaders tjurkalvar som redan borde vara sålda är läget än mer akut – men när det är brist på foder är det svårt att hitta köpare.

   Landsbygdsminister Sven-Erik Bucht samtalar med Susanne Anderson på Stora Lundby utanför Vallentuna.
  Landsbygdsminister Sven-Erik Bucht samtalar med Susanne Anderson på Stora Lundby utanför Vallentuna. FOTO: Olof Peronius

  – Nu börjar jag bli riktigt skakig, säger Susanne Anderson, som är rädd att kalvarna måste nödslaktas om ingen vill köpa dem.

  Sven-Erik Bucht frågar om gården är självförsörjande på grovfoder.

  – Ja, vi ska vara det, säger Björn Anderson med ett lakoniskt leende.

  Faktum är att paret hade en del foder efter fjolåret som de sålde till bönder med köttdjur.

  – Vi har räddat 3-4 besättningar i år för att vi hade över – men nu hade vi behövt fodret själva, säger Susanne Anderson, som hoppas att konsumenterna ska välja mer svenskt kött framöver.

  Då kanske någon vågar köpa hennes kalvar.

  Traktens barn äter polskt kött

  Nyligen fick hon reda på att skolbarnen i Vallentuna kommun till stor del äter polskt kött.

  – Allra helst skulle jag vilja se ett importstopp på utländskt kött, säger Susanne Anderson.

  – Nej, det går inte, då får vi EU på oss, säger Sven-Erik Bucht.

  I stället jobbar han tillsammans med Finland och de baltiska länderna på att få loss ut pengar ur EU:s krisfonder. Då kan det bli aktuellt med förtida utbetalningar av stödpengar, fortsätter landsbygdsministern. På längre sikt hoppas han att konsumenterna i högre grad ska välja svenskt kött, inte minst om regeringen får igenom en obligatorisk ursprungsmärkning av kött på restauranger och i storkök.

  Susanne Anderson skjuter in att hon tycker att det tar för lång tid innan något händer.

  – Det förstår jag, men det finns ingen quick fix. Den enda snabba lösningen vi kan hoppas på är där uppifrån, säger Sven-Erik Bucht och tittar upp mot den molnfria himlen.

   Susanne och Björn Anderson behöver sälja sina tjurkalvar snarast - men under rådande foderbrist vill ingen köpa.
  Susanne och Björn Anderson behöver sälja sina tjurkalvar snarast - men under rådande foderbrist vill ingen köpa. FOTO: Olof Peronius

  LÄS OCKSÅ: Lööf om torkan: Utgår från att regeringen tittar på åtgärderLÄS OCKSÅ: LRF: Nu eller aldrig ska man köpa svenskt köttLÄS OCKSÅ: Bucht om nya livsmedelsstrategin

  Relaterade artiklar

  Kommentarer

  Genom att kommentera på Atl så godkänner du våra regler.

  Läs mer om

  Till toppen