Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 21 oktober

  Landsbygdsministern: Alla länder måste höja sin ambitionsnivå

  Jennie Nilsson är nöjd med jordbruksministerrådets överenskommelse om Cap-reformen.

   Det blev ett långt och intensivt rådsmöte för landsbygdsminister Jennie Nilsson (S). Arkivbild.
  Det blev ett långt och intensivt rådsmöte för landsbygdsminister Jennie Nilsson (S). Arkivbild. FOTO: Stefan Lindblom

  Det blev tre timmars sömn för landsbygdsminister Jennie Nilsson (S) efter att förhandlingarna med kollegorna om reformen av den gemensamma jordbrukspolitiken avslutades strax efter klockan fyra på onsdag morgon.

  – Vi har hållit på i två dygn, säger Jennie Nilsson när ATL når henne på väg hem från Luxemburg.

  De intensiva dagarna gav utdelning för Sverige, anser statsrådet. Att 20 procent av direktstödet ska öronmärkas för miljöersättningar är bra.

  – Det innebär att alla länder faktiskt måste öka sin ambitionsnivå.

  Enklare för bonden?

  I dagens system är ungefär 30 procent av direktstödet villkorat med förgröningskrav, som i teorin är frivilliga för lantbrukare att uppfylla. De nya miljöersättningarna, oftast svengelskt kallade eco-schemes, kommer enligt de förslag som ligger vara upp till medlemsländerna att utforma och rikta efter lokala förutsättningar. Miljöersättningarna i direktstödsdelen och miljöersättningarna i landsbygdsprogrammet ska i någon mån vara kommunicerande kärl där medel kan flyttas dit de ger bäst effekt.

  – Förhoppningsvis blir det också enklare för bonden, på sista raden, att välja att ta del av system och veta vad man får, utan lika mycket administration.

  Som väntat finns det så kallade skogsundantaget kvar. Det gör att många svenska lantbruk per definition uppfyller krav på att avsätta mark för biologisk mångfald.

  – Det var vi och Finland som drev det, säger Jennie Nilsson.

  Ingen ersättning för högre djurskyddskrav

  Till det som var svårast att svälja för Sverige var att andelen kopplade stöd inte minskas, att de inte villkoras mer och att fler verksamheter kan få kopplade stöd, som odling av proteingrödor.

  – Men vi kan dela bilden av att det är bra om Europa blir mer självförsörjande på proteingrödor, så det kan vi leva med, säger Jennie Nilsson.

  Sverige fick också ge upp idén om att länder ska ha rätt att ersätta sina lantbrukare om nationell djurskyddslag går längre, och därmed kostar mer, än vad EU:s regelverk kräver.

  Jordbruksministrarnas överenskommelse är medlemsländernas ingångsposition i de kommande trepartssamtalen med EU-parlamentet och EU-kommissionen om den slutgiltiga utformningen av reformen.

  LÄS MER: Jordbruksministrarna eniga om CapLÄS MER: Kompromisser kritiseras inför Cap-omröstning i EU-parlamentetLÄS MER: Knäckvecka för Capreformen

  Relaterade artiklar

  Till toppen