Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 24 september

  Landsbygdsministerns svar på de ungas krav

  Landsbygdsminister Jennie Nilsson (S) lovade att titta närmare på frågan hur generations- och ägarskifte kan underlättas i branschen efter att ha träffat företrädare för LRF Ungdomen.

   En konkret fråga Jennie Nilsson tar med sig från mötet var LRF Ungdomens förslag att utreda hur generations- och ägarskifte kan underlättas i branschen.
  En konkret fråga Jennie Nilsson tar med sig från mötet var LRF Ungdomens förslag att utreda hur generations- och ägarskifte kan underlättas i branschen. FOTO: Andreas Hillergren/TT

  ATL når landsbygdsministern (S) på mobilen när hon just klivit in i bilen på väg hem från ett möte med representanter från LRF Ungdomen på Balingsta gård utanför Uppsala. Att myndighetsutövningen måste förbättras, att det måste bli enklare och gå snabbare att investera och komma igång med sin verksamhet för att underlätta för unga företagare är något som Elisabeth Hidén, ordförande för LRF Ungdomen, påpekat tidigare i ATL.

  Landsbygdsminister Jennie Nilsson (S) svarar bland annat med att lyfta fram satsningen i höstbudgeten på 19 miljoner kronor till arbete med regelförenkling inom hela livsmedelskedjan.

  – Det är en av de sakerna jag faktiskt är väldigt glad för i den budget som vi la, säger hon.

  Det pågår ett arbete i hela näringslivet för att förenkla och samordna myndighetskontakter, påpekar hon.

  – Det jag vill göra nu är att man tittar på just de gröna näringarnas specifika problem givet att de kanske är de mest regeltunga branscherna, säger hon.

  Vill ha hjälp av branschen

  Samtidigt är det ”naivt att tro” att man med regelförenkling kan få väldigt lite regler i en bransch som producerar livsmedel och som också är kopplade till miljö och klimat, tillägger hon.

  – Men då måste man säkerställa att det blir så enkelt så möjligt att göra rätt och att leva och hantera de här reglerna, säger hon.

  Därför måste man titta på digitaliseringens möjligheter, titta på samordningsmöjligheter samt ha en dialog med näringslivet och branschen kring vad som behövs, tillägger hon.

   Landsbygdsminister Jennie Nilsson träffade LRF Ungdomen.
  Landsbygdsminister Jennie Nilsson träffade LRF Ungdomen. FOTO: Andreas Stina Stjernkvist/TT

  En konkret fråga som hon tar med sig från mötet var LRF Ungdomens förslag att utreda hur generations- och ägarskifte kan underlättas i branschen.

  – Rent spontant tycker jag inte att det är dålig idé. Sedan får man fundera på hur man gör det på ett bra sätt, säger Jennie Nilsson (S).

  Krav på mer svenskt

  För att lantbruket ska bli attraktivt för nya generationer att satsa är högre lönsamhet en knäckfråga, enligt Elisabeth Hidén, ordförande för LRF Ungdomen, som deltog i mötet med ministern under onsdagen. Där är frågan om att öka andelen svenska livsmedel i offentlig upphandling en del, påpekar hon.

  – Jag tror också väldigt mycket på att vi behöver komma loss i diskussionen om offentlig upphandling, det är min bild att vi behöver testa och driva förutsättningarna för att kunna ha ett grundkrav kring att man ska upphandla i enlighet med svensk lag, säger Jennie Nilsson (S).

  Ambitionen om ett obligatorium på offentliga upphandlare att ställa krav på ett svenskt regelverk när det gäller djurskydd och antibiotikaanvändning som bereds på regeringskansliet presenterades redan i augusti 2018.

  – Det är en fråga som vi måste pröva mot Bryssel så det behövs ett ganska gediget underlag, man vill inte gå fram med en sådan fråga och få ett nej, säger hon.

  Relaterade artiklar

  Till toppen