Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 18 april

  God lönsamhet för lammkött

  De senaste veckorna har priset på svenskt lammkött legat på rekordnivåer. Eftersom familjen Nilsson på Ekastiga gård dessutom förädlar och säljer skinnen är lönsamheten god.

   Ekastiga gård dessutom förädlar och säljer man även fårskinnen och lönsamheten är god.
  Ekastiga gård dessutom förädlar och säljer man även fårskinnen och lönsamheten är god. FOTO: Johan Joelsson

  Ett ökat sug efter närproducerat i kombination med att många besättningar fick slaktas efter fjolårets torka har lett till att priset på svenskt lammkött skjutit i höjden. De senaste veckorna har producenterna fått 55 kronor kilot.

  Prisuppgången är dock inget som direkt påverkar familjen Nilsson som säljer allt sitt kött hemma på gården.

  – Vi följer inte de kurvorna utan har ett pris som är samma hela året så att kunderna ska veta. De senaste åren har priserna gått upp men våra kostnader för slakt, transport och styckning har också ökat, säger Annette Nilsson.

  Tror att efterfrågan på svenskt ökar

  2018 konsumerades 18 000 ton lammkött i Sverige. Bara en tredjedel – knappt 6 000 ton – kom från svenska uppfödare. Det är en siffra som Annette Nilsson tror kommer att öka i takt med att allt fler efterfrågar närproducerat.

  Lammköttets klimatmässiga fördelar värderas högt och själva uppfödningen är i linje med vad många konsumenter i dag vill ha.

  Säljer både skinn och kött

  – Våra lamm får nästan bara grovfoder och går ute och betar hela året. Det är en naturlig uppfödning, långt från massproduktion, säger hon.

  Hur ser lönsamheten ut?

  – Eftersom vi har hela produktionen här på gården och säljer både skinn och kött är lönsamheten god, säger Annette Nilsson.

  Relaterade artiklar

  Till toppen