Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 27 mars

  Lantmännens silo ska säljas - högsta budet är en krona

  Ett av Gävles landmärken - Lantmännens silo ute på Alderholmen är svårsåld. Efter att den senaste ägaren till silon gick i konkurs har Kronofogden försökt sälja silon men än har bara ett enda bud kommit in till myndigheten - ett bud på en krona.

   Få vill köpa Lantmännens gamla silo från 1960-talet. Arkivbild
  Få vill köpa Lantmännens gamla silo från 1960-talet. Arkivbild FOTO: Mostphotos

  Under tisdagen auktionerade Kronofogden ut Lantmännens gamla silo från 1960-talet. Silon är ett landmärke för Gävle och står längst ut på Alderholmen. Men trots att silon är känd i staden så var det inte många som var intresserade av att köpa landmärket.

  När visningen skedde var tre sällskap på plats men när det väl var dags för auktion så dök inte en enda intressent upp, rapporterar SVT Gävleborg.

   Silon går att se från flera håll i Gävle. Arkivbild.
  Silon går att se från flera håll i Gävle. Arkivbild. FOTO: Mostphotos

  Silons taxeringsvärde ligger på 6,3 miljoner kronor men värderas till endast noll kronor. Detta beror på att markägaren Gävle kommun kräver att en eventuell ny ägare av silon ska riva och forsla bort den då kommunen vill bygga bostäder på platsen som den just nu står på.

  – Vi tycker inte att någon ska ta på sig risken att köpa den här silon, säger Karin Theuer, mark- och exploateringsstrateg på Gävle kommun till SVT Gävleborg.

  Budade en krona

  Men trots att det inte fanns någon lokal intressent så dök det faktiskt upp ett bud på silon via telefon. En person i Malmö ville köpa silon och göra om den till en solkraftspark. Personen i fråga budade en krona men budet nobbades.

  – Handelsbanken, som står som panthavare i tomträtten, godtog inte budet och nu får de avgöra om de vill göra en ny auktion eller inte. Om drygt en vecka får vi troligtvis ett svar, säger Filip Håkansson på Kronofogden.

  Hur kommer det sig att intresset är så lågt?

  – Det kostar ju väldigt mycket att riva och flytta den här silon. Sedan vet jag inte hur stort intresse det brukar vara för silon över lag i Sverige, säger Filip Håkansson.

  Relaterade artiklar

  Till toppen