Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 10 mars 2019

  Lågt grundvatten på många håll i landet

  Grundvattennivåerna är låga på många håll i landet. Fjolårets varma sommar följdes av en torr höst, men framförallt har nederbörden varit för liten sedan en längre tid tillbaka.

   Låga grundvattennivåer kan ställa till problem om även årets sommar blir varm och torr. Arkivbild
  Låga grundvattennivåer kan ställa till problem om även årets sommar blir varm och torr. Arkivbild FOTO: Mostphotos

  – Det är läge att vara vaksam, säger Bo Thunholm på Sveriges geologiska undersökning (SGU).

  I de små grundvattenmagasinen, som främst försörjer dem med egen brunn, har man kunnat se en viss återhämtning den senaste månaden efter väldigt låga nivåer i höstas. Men för de större magasinen, som står för den kommunala vattenförsörjningen, är läget mer bekymmersamt.

  – Vi har mycket låga grundvattennivåer i de östra delarna av Svealand och nordöstra delarna av Götaland. På en del håll ligger vi nära bottennotering sedan vi började mäta för 50 år sedan, säger Bo Thunholm, grundvattenexpert på SGU.

  Vaksamhet

  På dessa platser behövs nederbörd betydligt över det normala under flera månaders tid för att man ska vara på den säkra sidan. Fjolårets varma och torra sommar har spelat en viss roll, men inte så stor som man skulle kunna tro – problemen beror i stället på att det under ett par års tid varit för lite nederbörd generellt.

  – Läget är inte alarmerande, men det finns anledning till vaksamhet och att ha beredskap, säger Bo Thunholm.

  Även i delar av mellersta Norrland är vattennivåerna under det normala. Vissa områden, framförallt de kustnära, är också alltid känsligare än andra.

  – Det handlar exempelvis om Gotland och Stockholms skärgård, där man kan få problem även en normal sommar. Här är grundvattnet alltid lågt av naturliga orsaker, det är svårare att magasinera vatten och till det kommer befolkningstryck i form av turism, säger Bo Thunholm.

  Risk för repris

  Och om även årets sommar skulle visa sig bli torr och varm är risken stor för att vi får se en repris på fjolårets situation, då många kommuner införde bevattningsförbud och uppmanade allmänheten att spara på dropparna.

  – Det kan vi räkna med på många håll i landet. Men det beror också på hur kommunerna har löst vattenförsörjningen lokalt och hur känslig man är för låga nivåer, säger Bo Thunholm.

  Fakta: Grundvatten

  Grundvatten är beteckningen på det vatten som finns under jord eller i berggrunden. Det bildas av nederbörd i form av regn eller som smältvatten.

  Hur stor andel av vattnet i naturens kretslopp som utgörs av grundvatten beror på klimatet, de geologiska förhållandena, och växtligheten. I Sverige är andelen i genomsnitt 80 procent.

  Grundvatten används inom jordbruket, bland annat till bevattning. Vissa industrier använder också grundvatten i olika processer. Cirka hälften av dricksvattnet i Sverige kommer från grundvattenmagasinen.

  Källa: NE

  Relaterade artiklar

  Till toppen