Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 22 juni

  Lägre priser på mineralgödsel kan ge god odlingskalkyl

  Yara sänker mineralgödselpriserna inför kommande säsong som en följd av den pressade ureamarknaden. Det kan ge en bra odlingskalkyl 2021.

  Som vanligt vid den här tiden på året har Yara skickat ut nya gödselpriser för kommande odlingssäsong till sina återförsäljare. Priserna på kvävegödselmedlet Axan NS 27-4 och NPK-gödselmedel är 15-17 procent lägre än vid förra gödselårets start i juni 2019.

  FOTO: Micke Fransson / TT

  Bakgrunden är läget på världsmarknaden.

  – Ureapriserna är något lägre. Samtidigt ser vi att de har gått upp svagt nu. När allt startar finns det alltid en risk att det blir något högre, säger Hans Larsson, marknadschef för Yara i Sverige.

  Valutakursen har mindre betydelse för tillfället, eftersom den svenska kronan har ungefär samma värde mot euron som vid förra gödselårets start.

  Johannes Åkerblom, chef för växtodling på Lantmännen, bekräftar prisnedgången.

  – Vi har betydligt lägre startpriser än för ett år sedan. Det är olika för olika produkter men det rör sig om cirka 40 öre per kilo.

   Johannes Åkerblom, Växtodlingschef, Lantmännen Lantbruk
  Johannes Åkerblom, Växtodlingschef, Lantmännen Lantbruk FOTO: Lars Strandberg

  Som många andra förväntade han sig en sänkning.

  – Tillgången på urea har varit ganska stor och energipriserna har gått ned, inte minst gaspriset.

  Förra året var ett undantag

  Den svenska prissänkningen är i nivå med den som Yara gjorde i Europa tidigare i vår. Där fanns dock en förväntan om ännu lägre startpriser utifrån marknadssituationen och andra gödseltillverkare lade sig under Yaras prisnivå.

  Historiskt har det ofta varit billigare för svenska lantbrukare att köpa gödsel tidigt, då priserna har stigit efterhand. Det har varit ett sätt att locka till tidiga inköp för att jämna ut leveranserna under året.

  Men det finns undantag och förra året var ett sådant. Då sänkte Yara priserna i januari.

  – Vi hade en svag ökning och sedan en justering på grund av valutaeffekt i januari, säger Hans Larsson.

  Ett exempel på av lantbrukare uppgivna pris för Axan i januari i år var 2,55 kronor per kilo.

  FOTO: Fredrik Thornberg

  Bland de lägsta på tio år

  De nya gödselpriserna är lägre än de var i januari och de ser ut att vara bland de lägsta de senaste tio åren. Utsikterna för att priserna ska sjunka ännu mer den här säsongen är små, enligt Anders Pålsson, marknadsbevakare på HIR Skåne.

  – Gaspriserna är så pass låga, de kan inte sjunka mycket mer. Vi ser också att urea är på väg att vända upp. Möjligheten att vi ska få lägre priser längre fram tror jag inte är speciellt stor för kväve och fosfor. Kalium skulle kunna sjunka lite.

  Samtidigt är det gott om gödning i Europa och det finns ingen anledning att stressa med gödselinköpen, anser Anders Pålsson.

  – Jag tycker man ska fundera över vad man behöver och sedan kolla av prisnivån, ta in offerter från lite olika håll och få det bästa priset på gödning.

  Enligt Johannes Åkerblom på Lantmännen ger dagens Axanpris och 2021 års kvarnvetepris i skörd det näst högsta gödslingsnettot på sex år.

  – Gödsel är liksom spannmål volatil, priser går upp och ned. Då kan det vara intressant att se hur gödslingsnettot ser ut, alltså hur vetepriset på skörd 2021 är i förhållande till gödselpriset nu sommaren 2020. Det förhållandet kommer nog visa sig vara ganska attraktivt.

  Gödsel är den största rörliga kostnadsposten i vetekalkylen.

  SE MER: ATL TV På Yaras ombyggda terminal i Landskrona hamn. Inslag från november 2016

  Relaterade artiklar

  Till toppen