Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 8 september

  Lägre pris på grynhavre kan bädda för lagring

  Grynhavrepriserna har stått sig bättre än andra grödor under vår och sommar, men nu har skillnaden minskat.  

   Prisskillnaden mellan grynhavre och maltkorn har minskat.
  Prisskillnaden mellan grynhavre och maltkorn har minskat. FOTO: Marion Palm

  Ökad efterfrågan från livsmedelsindustrin har lett till högre priser och en större odling av grynhavre i år. Priserna på grynhavre har också gynnats under coronapandemin, i motsats till maltkornspriserna som pressats av en lägre ölförsäljning.

  En som passade på att sälja ett par partier grynhavre redan i vintras är Thomas Lundvall, växtodlare på Solberga gård i Hallsberg. 

  – Priserna var väl rätt skapliga då. Sedan har jag en del på poolavtal och en del har jag ingenting på. Jag blandar lite, då blir det inte helt fel i alla fall.  

  Hela hans maltkornsskörd är däremot osåld och inlagrad hemma på gården. 

  – Det var inte så höga priser på maltkorn så det var ingen idé att skriva något kontrakt. Man får väl vänta och se framåt vintern vart det tar vägen. 

  Vid tiden för årets vårbruk ökade prisskillnaden mellan grynhavre och maltkorn och många lantbrukare ersatte en del av kornarealen med havre. Men nu har grynhavrepriserna gått ned och prisskillnaden mellan grödorna minskat. I skrivande stund skiljer det omkring 7 öre per kilo mellan Lantmännens priser för leverans i skördeperioden. I kontrakt längre fram är skillnaden ännu mindre. 

  – Det är rätt så likvärdiga kalkyler för grödorna om man ska sälja allt i dag, säger Per Axelsson, odlingsrådgivare på Lovang Lantbrukskonsult.

   Marknadsbevakare Anders Pålsson på HIR Skåne.
  Marknadsbevakare Anders Pålsson på HIR Skåne. FOTO: Malin Eborn

  Än så länge ser skörden av grynhavre i Sverige generellt ut att vara bra med god kvalitet, även om det finns en del problem med grönskott. I Finland, som är en stor exportör av grynhavre, har skörden inte kommit så långt ännu. Skörderesultatet där påverkar svenska priser. 

  – Jag tror att vi kommer att få se rätt bra priser i vinter också, speciellt om finnarna får bekymmer med kvaliteten på sin grynhavre, säger Anders Pålsson, marknadsbevakare på HIR Skåne och fortsätter: 

  – Hade jag haft grynhavre och plats i silon så hade jag lagt det där och väntat tills vi kommer in i november.

  Låg ölförsäljning påverkar

  Maltkornsmarknaden präglas av en fortsatt låg ölförsäljning och en till synes god tillgång till varan.  

  – Kanske kan vi se bättre priser till våren, men det kan bli rätt sent på våren. Och det är alltid en risk att lagra maltkornet länge med tanke på grobarhet och kvaliteten överhuvudtaget. Men jag tror man ska göra det, säger Anders Pålsson. 

  Faktorer som skulle kunna bidra till en prisuppgång är om Frankrike och Storbritannien, som fick dåliga skördar av vårspannmål i år, får till en stor höstsådd eller om majsskörden i världen inte blir så stor som förväntat. Bland annat har stormen i USA förstört stora arealer med majs i viktiga odlingsområden. 

  – Det kan göra att korn blir ett intressantare alternativ än majs i foderfabrikerna. Det kan lyfta foderkornspriset och då lyfts maltkornspriset också, säger Anders Pålsson. 

  Prisskillnaden mellan foderkorn och maltkorn är förhållandevis liten just nu. 

  För Thomas Lundvall kanske odlingen av grynhavre och maltkorn får ungefär samma netto i år. 

  – Kornskörden blev faktiskt ett ton mer per hektar, men för havren är det lite mer betalt så det kanske går på ett ut. 

  Relaterade artiklar

  Läs mer om

  Till toppen