Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 30 augusti 2019

  Läget i spannmålsskörden från söder till norr

  Torka, regn och skadeinsekter har drabbat skörden på olika håll, men överlag verkar spannmålsskörden god. I nuläget tröskas det för fullt kring Mälardalen.

  – Det blir fullt hemma hos lantbrukarna och hos handlarna, säger Peter Ström på hushållningssällskapet.

  FOTO: Mostphotos

  I Mälardalen/Örebro går höstvetet mot sluttampen samtidigt som vårspannmål, havreskörd, korn och tidigt vårvete har kommit i gång. Enligt Peter Ström på hushållningssällskapet har det varit problem med sjunkande falltal på höstvetet efter lokala regnskurar. Vissa har även råkat ut för att spannmålet börjat gro, men förutom det spås en god skörd och han berättar att det till och med är svårt att bli av med spannmålen.

  – Det blir fullt hemma hos lantbrukarna och hos handlarna, säger Peter Ström och tillägger att det verkar som att vårspannmålet avkastar bra.

  Läs mer: Stora skördevolymer får anläggning att stänga

  Sjunkande falltal

  Dalarna och Gävleborg är också i gång och i de södra delarna av länen tröskar de ordentligt, säger Linnea Bäckman på Hushållningssällskapet. Hon beskriver att det än så länge är fina skördar och bra tröskväder.

  – Men rågen har sviktat lite. Falltalet håller på att sjunka och det är lite på gränsen kan man säga. Det kan sjunka fort så man får tänka sig för när man tröskar, och tröska i partier, säger hon.

  Ett orosmoln finns kring den höstraps som såddes i månadsskiftet, då det har upptäckts kålbladstekellarver i fälten på flera ställen.

  – De som är konventionella kan spruta och skydda sin raps, men de ekologiska kan inte göra så mycket utan de står handfallna och tittar på om rapsen blir uppäten, säger Linnea Bäckman.

  Insektsproblem i skörden

  På Gotland har myrar och sent sådda fält inte fått mycket till skörd alls då larver och loppor har ätit upp vårspannmålen.

  – Det som är tråkigt nu är att vi har svårt att få igång höstrapsen. Många har inte sått för det är alldeles för torrt och det lilla som kommer upp käkar lopporna, säger Bengt Viken på hushållningssällskapet.

  Han berättar att spannmålsskörden i stort sett är klar och att rapsen återstår. Skörden beskrivs vara av varierad mängd och kvalitet.

  – Det har varit väldigt torrt hela sommaren, som förra året nästan. Men det är ändå en bättre skörd över lag, säger Bengt Viken.

  Mycket regn i väst

  I Västsverige har i stället stora regnmängder orsakat problem. Främst har södra Halland drabbats.

  – Skörden har fått stanna av och några potatisfält är dränkta. Men annars är det okej då vi fick fint väder förra torsdagen och allt kunde gå i gång igen på alla fronter: halmskörd, tröskning och vallskörd, säger Gun Olsson på hushållningssällskapet.

  Det mesta har tröskats utom cirka tio procent vilket också gäller Bohuslän, Dalsland och Västergötland.

  Läs mer: Ostadigt väder kan ställa till det i skörden

  Skåne avklarat

  David Gottfridsson på HIR Skåne säger att det är någon enstaka som har lite kvar men det mesta är färdigtröskat då det har varit bra skördeväder fram tills i förrgår.

  – Kvaliteten är jag osäker på för det som stått kvar efter regnet men det innan har klarat sig bra.

  Han misstänker att en del brödvete kan ha tappat i falltal och även maltkorn, som på vissa håll även börjat gro.

  – Man vill ju både ha den goda skörden och kvaliteten i hamn. Det är en del som har tappat falltal på slutet men hur mycket vet jag inte alls. Men över lag är det absolut en god skörd, säger David Gottfridsson.

  Läs mer: Risk för dålig skördekvalitet – maltkorn har börjat gro

  Norra Sverige väntar

  I norra Sverige har skörden ännu inte dragit i gång.

  – Det är i startgroparna men vi har inte hört eller sett någon som har börjat än. Om en till två veckor så är det i gång, säger Kristina Sigfridsson på Hushållningssällskapet i Norrbotten.

  Hon säger att juli varit lite väl torrt vilket har fått vissa fält att brådmognas. Samtidigt har det kommit regn under augusti. Hur själva tröskvädret blir får de vänta och se.

  – Det finns vatten så det räcker och är tillräckligt varmt så vi håller tummarna att det går vägen, säger Kristina Sigfridsson.

  Relaterade artiklar

  Till toppen