Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 28 juni

  Läge att kolla efter ärtbladlöss

  En snabb uppförökning av ärtbladlöss den senaste veckan gör det viktigt att nu bevaka fälten noga, råder Växtskyddscentralen i Linköping.

   Ärtbladlöss.
  Ärtbladlöss. FOTO: Peder Waern Växtskyddscentralerna

  Ärtbladlöss har börjat dyka upp i många ärtfält och i enstaka fält är bekämpningströskeln uppnådd. Mest löss verkar det för närvarande finnas i Södermanland och Örebro län.

  – På en vecka gick vi från inga löss till att nå bekämpningströskeln i ett fält. När det blir varmt går det snabbt, säger Lovisa Eriksson, rådgivare på Växtskyddscentralen i Linköping.

   Lovisa Eriksson, rådgivare på Växtskyddscentralen i Linköping.
  Lovisa Eriksson, rådgivare på Växtskyddscentralen i Linköping. FOTO: Växtskyddscentralen

  Tröskeln fram till begynnande baljsättning är fem löss per toppskott eller angrepp på 25 procent av plantorna. Ärtbladlusen är ljusgrön och cirka 3 millimeter som fullvuxen. Det är viktigt att räkna antalet löss på flera plantor och på flera ställen i fältet för att bedöma om bekämpning behövs.

  Lovande utsikter

  Generellt har det varit ett förhållandevis lågt skadetryck på grödorna i år vilket är lovande för skörden, menar Lovisa Eriksson.

  – Vi hade en torr april här i öst som fick ner trycket från övervintringssjukdomarna som exempelvis svartpricksjuka och gulrost på en låg nivå, säger hon.

  Men det är fortsatt viktigt att hålla kontinuerlig bevakning framför allt på de vårsådda grödorna, aktuellt nu är gulrost i vårvete och kronrost i havre.

  – Dessa kan dyka upp precis när man kanske har slappnat av och uppförökningen kan gå väldigt snabbt, säger Lovisa Eriksson.

  Bekämpning av ärtbladlus

  Pyretroiden Mavrik, 0,15-0,2 l/ha ska i första hand användas eftersom den är skonsammare mot nyttoinsekter. Andra alternativ är Fastac 50 0,3 l/ha eller Beta-Baythroid 0,3-0,5 l/ha. Eftersom pyretroiderna är kontaktverkande kan det vara svårt att nå ärtbladlössen som sitter skyddade inne i toppskotten. Öka därför vattenmängden vid bekämpningen, använd gärna luftassisterad spruta eller munstycken som ger både en framåtvinklad och en bakåtvinklad sprutdusch. I konservärter och utsädesodlingar är Teppeki 0,14 kg/ha ett alternativ. För utsädesodling har produkten ett utvidgat produktgodkännande för mindre användningsområde (UPMA).

  Källa: Växtskyddscentralen i Linköping

  Relaterade artiklar

  Till toppen