Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 8 april

  Låga elpriser hotar gröna investeringar

  Elpriset är det lägsta i mannaminne och det kan påverka investeringarna i förnybar energi.

   – När det gäller stora parker är priset hela kalkylen, säger Erik Martinson, vd på Svea solar som förra året byggde Sveriges just nu största solcellspark på elva hektar lantbruksmark utanför Sjöbo.

   Farhågan är att beslut om nya investeringar kan skjutas upp.
  Farhågan är att beslut om nya investeringar kan skjutas upp. FOTO: Karl Melander

  Elpriset hittills i år är det lägsta på 2000-talet. I mars var det i genomsnitt under 10 öre/kilowattimme i Norrland.

  Denna påskvecka kan priset bli rekordlågt.

  – Det nuvarande veckopriset är det lägsta sedan 1998. Det är extremt låga nivåer, vi kommer att landa på fem öre ungefär den här veckan, säger Johan Sigvardsson, analytiker på Bixia.

  Anledningen till de låga priserna är snart överfyllda vattenmagasin, blåsigt väder och att efterfrågan från industrin har gått ned mycket kraftigt på grund av coronakrisen.

  Få beslut om investering

  Det låga elpriset blir precis som det låga dieselpriset en ekonomisk lättnad för mjölkbönder och andra lantbrukare med hög elförbrukning.

  Men för de som satsat på förnybar energi är det låga elpriset ohållbart i längden. Och de som ska ta beslut om ny vindkraft eller solkraft kan tveka.

  – Just nu tror jag inte att det fattas särskilt många investeringsbeslut, säger Johan Sigvardsson.

  LÄS OCKSÅ: Kraftig ökning av solcellsanläggningar

  ­– Om man ska ta beslut om en solcellspark, och priset är väldigt lågt just då, tror jag att det kan influera beslutet psykologiskt, säger Erik Martinson på Svea solar.

  De riktigt låga priserna tros hålla i sig ett halvår till. Även terminspriset för el för 2021 och 2022 ligger långt under ett normalpris på 30 öre/kWh, och under det pris man kalkylerar med när man bygger ny vind- och solkraft.

  Tillfällig dipp

  Men ännu fler och större parker är på gång. Utanför Strängnäs utmed E20 bygger HSB en anläggning på 45 hektar som ska stå klar i höst. Och den satsningen påverkas inte av det låga elpriset just nu.

  – Inte alls. Vi tolkar det som en tillfällig dipp på grund av alla omständigheter nu runt om i världen och att det normala elpriset kommer att återkomma, säger Jon Leo Rikhardsson, vd HSB Södermanland.

  Ett sätt att säkra investeringen är att hitta en köpare som vill garantera ett visst pris för den förnybara elen. Köparen kan säkra tillgången till miljövänlig el till ett visst pris. Och producenten kan känna trygghet.

  – Om man kollar på vad man kan få för långsiktiga priser om man låser priset, så är det fortfarande okej. Och det är det som egentligen avgör om man kan investera eller inte, säger Erik Martinson.

  Relaterade artiklar

  Till toppen