Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 7 april

  ”Många har det väldigt tufft nu”

  Äggproducenterna går back när kostnaderna är högre än inkomsterna. Svenska Äggs nya ord­förande Jan-Olof Bohlin har svårt att se några ljusglimtar för branschen.

   Jan-Olof Bohlin har arbetat i olika delar i äggbranschen hela sitt yrkesliv. Han beskriver situationen för svenska äggproducenter som mycket tuff just nu.
  Jan-Olof Bohlin har arbetat i olika delar i äggbranschen hela sitt yrkesliv. Han beskriver situationen för svenska äggproducenter som mycket tuff just nu. FOTO: Privat

  Äggpriserna är så låga att de inte täcker produktionskostnaderna, varnar flera äggproducenter. Branschen befarar att lantbrukare kan slås ut och att utbudet av svenska ägg blivit för stort.

  Svenska Äggs ordförande Jan-Olof Bohlin är oroad.

  Nu står påsken för dörren. Hur är läget med försäljningen?

  – Vi tror inte att det blir någon äggbrist. Påsken är vår viktigaste högtid, men det tråkiga för producenterna är att de inte har fått upp äggpriset. Nu har äggförsäljningen ökat ovanligt långt före påsk när folk börjat handla mer. Men har de köpt ägg så långt i förväg så tror jag att en hel del blir konsumerat inför påsk­en.

  Hur allvarlig är situationen för Sveriges äggproducenter just nu, anser du?

  – Äggpriserna är väldigt låga. Produktionskostnaderna är hög­re än äggpriserna. Det är många som har det väldigt tufft just nu, merparten har det.

  Vad ska producenter göra för att klara sig?

  – Har de väl satt in sina höns i huset måste de köra den gruppen ut. När de väl har köpt hönsen finns det bara foder och äggköpare att ta hänsyn till, och de sakerna är inte lätta att påverka. Elen är densamma. Det är när gruppen har slaktats ut som de får bestämma om de ska fortsätta eller sluta.

  – Så länge det ger ett bidrag till att betala av hus- och inredningslånet fortsätter nog många. Men en äggproducent som jobbar själv får jobba gratis, men fortsätter för att betala av lån.

  Befarar du fler konkurser?

  – Det är ett jätteallvarligt läge. Och om en lantbrukare går i konkurs med en anläggning som är ny eller nyrenoverad så blir det någon annan som köper anläggningen till ett billigare pris. Ser du på det långsiktigt blir det färre producenter för att anläggningarna sakta blir större.

  Ser du några ljusglimtar för branschen just nu?

  – Jag skulle vilja säga att jag ser ljusglimtar, men jag tror att det blir ett tungt år. Men det kan svänga snabbt. För några år sedan svängde priset för att det blev sjukdomar i Europa och då steg exportpriserna. Men det var ett undantag.

  Vad är det viktigaste som du kan göra som ordförande i Svenska Ägg?

  – Det är marknaden som sätter priserna, där kan vi inte påverka. Men vi kan ge producenterna rätt råd och dåd och hjälpa dem för att ha en riktigt bra kvalitetsproduktion. Där kan vi göra stor nytta.

  Läs också: Prisras hotar slå ut äggproducenter

  Fakta: Jan-Olof Bohlin

  Ålder: 71 år.

  Bor: Skara.

  Bakgrund: Började som tonåring på Vara kontrollhönseri som höll på med kalkon, kyckling och värphöns. Har jobbat i olika positioner i fjäderfäbranschen i hela yrkeslivet, bland annat som rådgivare och packerichef.

  Aktuell: Valdes i mars 2020 till ny ordförande i Svenska Ägg.

  Relaterade artiklar

  Till toppen