Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 7 augusti 2018

  "Lactalis vill lägga krokben för våra ostvarumärken"

  Kriget om de klassiska svenska ostvarumärkena är inte över. Skånemejerier har startat en ny rättsprocess där de ifrågasätter värderingen av varumärkena vid försäljningen till ett nybildat bolag. Det skriver representanter för de bondeägda mejerierna i en debattartikel där de även hävdar att ägarbolaget Lactalis använder ohederliga affärsmetoder.

   Varumärkena Grevé, Präst och Herrgård kontrolleras numera av bolaget Svenska Bönders Klassiska Ostar AB. Osten Svecia blev 1997 den första svenska matprodukten på EU:s lista över skyddade matprodukter.
  Varumärkena Grevé, Präst och Herrgård kontrolleras numera av bolaget Svenska Bönders Klassiska Ostar AB. Osten Svecia blev 1997 den första svenska matprodukten på EU:s lista över skyddade matprodukter.

  I kampen om ostvarumärkena Grevé, Herrgård och Präst såg länge danska Arla ut att gå segrande ur kampen mot franska Lactalis, vilket ATL tidigare har rapporterat om. Detta efter att de bondeägda mejerierna med Arla i täten manövrerat ut Lactalisägda Skånemejerier genom att bilda bolaget Svenska Bönders Klassiska Ostar AB, som i framtiden ska kontrollera de aktuella varumärkena. Från Skånemejeriers sida har det väckt farhågor om att det nybildade bolaget i framtiden med hjälp av höjda licensavgifter kan göra det omöjligt för sin franskägda konkurrent att fortsätta att sälja Grevé, Herrgårds- och Prästost.

  I en debattartikel i Svenska Dagbladet berättar nu representanter för Arla, Norrmejerier, Gäsene Mejeri och Falköpings Mejeri att Lactalis valt att starta en ny ”dyr och troligen långdragen rättsprocess”, där de enligt artikelförfattarna låter Skånemejeriers ekonomiska förening föra deras talan för att ifrågasätta värderingen av ostvarumärkena i försäljningen till Svenska Bönders Klassiska Ostar AB. Författarna skriver vidare att ”det är tydligt att det egentliga motivet är att lägga krokben för våra unika ostvarumärken.”

  Representanterna för de fyra bondeägda mejerierna avslutar sin debattartikel med en uppmaning till sina kollegor på Skånemejerier att inte låta Lactalis använda dem ”i syfte att söndra i en lång och stark tradition av bondeägda mejerier i kooperation.”

  I ett SMS till ATL skriver ordföranden för Skånemejerier ekonomisk förening, Anders Rolfsson, att det varken är Skånemejerier AB eller Lactalis som driver någon rättsprocess, utan ”det är vi mjölkbönder i Skånemejerier ekonomisk förening”.

  LÄS OCKSÅ: Svensk Mjölk säljer klassiska ostarLÄS OCKSÅ: Lactalis har insyn i Svensk MjölkLÄS OCKSÅ: Ostkrig avgörs på stämman

  Relaterade artiklar

  Till toppen