Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 25 juli 2018

  Skarp kritik mot Lactalis hantering av smittat mjölkpulver

  Frankrike

  Lactalis bär ansvaret för att småbarn fick salmonellasmittad mjölk i vintras, enligt en fransk utredning, som föreslår hårdare straff vid hygienslarv inom livsmedelsindustrin.

  -Jag är besviken över att historien inte har förbättrat relationerna mellan oss och Lactalis, säger en mjölkbonde.

   En utredning konstaterar att franska mejerijätten Lactalis är ansvarigt för att bröstmjölkersättning under 2017 smittats med salmonella.
  En utredning konstaterar att franska mejerijätten Lactalis är ansvarigt för att bröstmjölkersättning under 2017 smittats med salmonella. FOTO: danr13

  I slutet av förra året insjuknade ovanligt många franska bebisar i salmonella.

  Hälsomyndigheten kom snabbt fram till att barnen hade fått bröstmjölksersättning från Lactalis fabrik i Craon i nordvästra Frankrike. Produktionen stoppades och myndigheterna kallade tillbaka förpackningar. Trots larmet fortsatte mjölkpulvret att säljas både på apotek och i livsmedelsbutiker i flera veckor.

  Bakteriehärd hittades

  Inne på fabriken togs prover. Enligt Pasteurinstitutet har bakteriehärden legat gömd i lokalerna sedan 2005. Lactalis ledning tror att den har kommit fram vid en ombyggnad. Flera småbarnsföräldrar har stämt företaget, och det juridiska efterspelet förväntas komma till hösten.

  LÄS MER: Hundratals stämmer Lactalis för smittad mjölk

  Häromdagen presenterades en parlamentarisk utredning, som slår fast att Lactalis bär ansvaret för att smittade produkter har lämnat fabriken. Livsmedelshandeln får också kritik för att ha skött krisen dåligt.

  I rapporten föreslås bland annat att inrättandet av en livsmedelspolis, och att straffen skärps för direktörer på fabriker som har brustit i hygienen. Varorna ska få en ny märkning, för att försäljningen ska stoppas snabbare.

  Florent Renaudier driver en gård med ett 70-tal mjölkkor tillsammans med sin fru, femton kilometer från Craon.

  Färre kontrollanter

  Han har svårt för att uttala sig om förslagen i den parlamentariska utredningen, men tycker delvis att staten skyller ifrån sig, eftersom antalet offentliganställda kontrollanter har minskat kraftigt under de senaste decennierna. I stället ansvarar företagen själva för kontrollerna.

  – Det är betryggande att felet inte kommer från oss bönder. Men för allmänheten spelar det ingen roll. Hela kedjan misstänkliggörs.

  Han levererar all sin mjölk till Lactalis.

  – Jag har inget val. Ingen annan vill ta emot vår mjölk. Inköparna konkurrerar inte med varandra.

  Pressar priserna

  När fabriken i Craon stängdes i vintras lovade Lactalis att inte minska inköpsvolymen från bönderna.

  – Det löftet har man hållit, säger Florent Renaudier, men är ändå besviken.

  – Lactalis pressar ner priserna. Just nu får jag 310 euro för 1000 liter. Jag hade också hoppats att den här historien skulle leda till att företaget blev mer samarbetsvilligt. Men Lactalis förblir lika stängt som tidigare, säger han.

  Lactalis tillbakavisar kritiken.

  – Vi samarbetar regelbundet med producenterna, och våra priser ligger inte under konkurrenternas, hävdar pressavdelningen, som också förklarar att det är för tidigt för Lactalis att kommentera den parlamentariska rapporten.

  LÄS MER: Salmonella i ”enorma mängder” babymatLÄS MER: Polisrazzia mot mejerijätte

  Fakta Lactalis

  Frankrike har omkring 65 000 mjölkproducenter. Lactalis köper mellan 20 och 25 procent av den totala mängden mjölk, som produceras i landet.

  Lactalis bildades 1933 av André Besnier, och kontrolleras fortfarande av hans familj. Den nuvarande VD:n heter Emmanuel Besnier.

  Enligt Lactalis hemsida har koncernen 80 000 medarbetare i 88 länder, och 240 fabriker i 47 olika länder. Koncernen säljer sina produkter i 160 länder och har en årsomsättning på 18,4 miljarder euro. I Sverige äger Lactalis Skånemejerier.

  Ett 40-tal bebisar smittades i slutet av 2017 av salmonella efter att ha fått bröstmjölksersättningen från företagets fabrik i Craon i nordvästra Frankrike.

  Det ledde till att omkring 12 miljoner förpackningar i 83 länder återkallades.

  Omkring 600 bönder producerade före krisen mjölk åt anläggningen i Craon, där man förutom bröstmjölksersättning också tillverkar ost.

  Relaterade artiklar

  Till toppen