Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 13 maj 2019

  Kyla och torka hämmar spannmålstillväxt

  Mälardalen behöver värme och mera regn. Både höstsådda och vårsådda grödor har kommit fint men bristen på vatten gör att det råder kväve- och manganbrist på fälten.

   Arkivbild från vårsådden på Evertsholm lantbruk utanför Söderköping.
  Arkivbild från vårsådden på Evertsholm lantbruk utanför Söderköping. FOTO: Victor Andersson

  Det är kallt och torrt i Mälardalen. Efter en varm inledning på våren har vädret skiftat och många grödor har stannat av i utvecklingen. Nederbörden har fallit ojämnt. Det har kommit mest regn i de kustnära delarna medan den västra sidan fått betydligt mindre. Nu krävs värme och inte minst mer regn för att tillväxten ska ta fart.

  Höstvete är det dominerande spannmålet och även om uppkomsten varit tjock och fin börjar vissa fält nu se flammiga ut.

  – Det kan bero på kväve- och manganbrist. Ämnena finns i marken men det saknas vatten som kan lösa ut dem. Viktigt nu eftersom vetet är på väg in i stråskjutning. Men det är helt och hållet en tillgänglighetsfråga, säger Anders Lindgren, på Växtskyddscentralen i Uppsala.

   Anders Lindgren, Växtskyddscentralen.
  Anders Lindgren, Växtskyddscentralen. FOTO: Privat

  Detsamma gäller höstrapsen som är på väg att börja blomma men också här saknas kväve och mangan.

  Problem med jordloppor

  Vårsådden fick en fin start i och med värmen i april. Spannmål, ärtor och åkerbönor har börjat titta upp men kyla och avsaknad av regn gör att växtligheten står och stampar. Det har fått till följd att jordloppans angrepp på vårkornet blivit svårare än vanligt. Fjolårets varma sommar har fått populationen av insekten att öka. Och det kalla vädret har fått plantan att stanna i utvecklingen vid två-tre blad då den är som känsligast.

  – I normala fall brukar jordloppan vara ett övergående problem i och med att vårkornet helt enkelt växer ifrån det. Nu finns ingen kraft i tillväxten men vi får hoppas att det löser sig självt bara värmen kommer, säger Anders Lindgren

  Frågan om vårkornet behöver behandlas mot skadegöraren eller inte har blivit något av en snackis i Mälardalen.

  – Jag vet att vissa har sprutat men vår rekommendation är att du ska avstå från behandling. Sitt still i båten och vänta på att kornet börjar växa igen, säger Anders Lindgren.

  Vallen står också still i kylan.

  – Den har bestockat sig bra men för att sträcka på sig och få lite mera volym krävs värme, säger Anna Lindgren, på Växtråd.

  Vanligtvis brukar lantbrukarna i Mälardalen kunna ta den första vallskörden i slutet av maj. Även om det varit kallt i inledningen av maj tror Anna Lindgren på en normal skördetidpunkt.

  – Ännu finns gott hopp. Vänder bara vädret så börjar det växa igen, säger hon.

   Anna Lindgren, Växtråd.
  Anna Lindgren, Växtråd. FOTO: Växtråd

  Relaterade artiklar

  Till toppen