Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 22 november 2018

  "Kycklingproducenterna överväger att sluta helt"

  Problemen i äggbranschen märks även hos underleverantören Gimranäs. "Det finns en helt annan nervositet i marknaden i dag än för bara sex månader sedan", säger företagets försäljningschef.

   Arkivbild.
  Arkivbild. FOTO: Fredrik Loberg

  Gimranäs, som levererar dagsgamla kycklingar för uppfödning till värphöns, ser att flera producenter avvaktar med att beställa nya unghöns till sista möjliga tillfälle. Sedan förra hösten har priset på unghönsen gått upp med kring 10 procent.

  – Det finns en helt annan nervositet i marknaden i dag är för bara sex månader sedan. Jag märker det för vi får allt mindre framförhållning mellan beställning och leverans och det ger problem i vår planering, säger Peter Andersson, försäljningschef på Gimranäs.

  Han menar att det främsta skälet till att kunderna avvaktar med att skaffa nya unghöns är det oklara marknadsläget.

  – Man håller stenhård koll på vad som händer på marknaden, hur utvecklas ersättningen från packeriet, foderpriserna och priset på unghöns. Det gäller att känna till så många parametrar som möjligt före en beställning, säger Peter Andersson.

  Väntar med att sätta in nya

  Vissa producenter håller också hönsen något längre än tidigare och väntar med att sätta in nya.

  – Om hönsen tidigare slaktades vid säg vecka 82/83 får de gå till kanske vecka 90. Eller så tycker man att det är för dyrt och vänder på det och slaktar ut dem redan vid vecka 75. Sedan håller man upp ett antal veckor innan man sätter in nya unghöns, säger Peter Andersson.

  Han har också kunder som överväger att sluta helt på grund av den bristande lönsamheten.

  – De säger ”jag kör 2019 och den här omgången ut, sedan är det tack för mig, säger han.

  Gimranäs säljer också hönsstallar och Peter Andersson har noterat att nyinvesteringarna i branschen har sjunkit drastiskt.

  – Inför 2019 har nybyggnationen stoppats totalt. Det gäller också de få som har burhöns kvar. Det är helt enkelt för osäkert om det går att få lönsamhet i verksamheten, säger han.

  Peter Andersson pekar också på att många uppfödare som tidigare kunnat vända sig till banken nu kan få det tufft.

  – Vad jag hör så börjar bankerna ifrågasätta producenternas kalkyler och frågar ofta hur mycket du får över på äggproduktionen. Vi som jobbar i branschen står definitivt inför en rejäl uppförsbacke nu, säger han.

  Relaterade artiklar

  Till toppen