Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 17 juni 2019

  Kycklingleverantör anmäld för olagliga burar

  UPPDATERAD. Djurrättsalliansen polisanmälde på måndagen kycklingleverantören Gimranäs AB för att bolaget, enligt dem, använder olagliga burar. Bolaget har nu gjort en motanmälan för inbrott.

  FOTO: Mostphotos

  2012 fick en av Sveriges största leverantörer av kycklingar för äggproduktion, Gimranäs AB, tillstånd att testa ett nytt bursystem för avelsdjur. I höstas kom Jordbruksverket fram till att burarna inte får användas då de enligt myndigheten leder till bland annat oacceptabel hög dödlighet och för hög frekvens av bröstbensbölder.

  Bolaget har överklagat beskedet och frågan ska nu avgöras av förvaltningsrätten i Jönköping.

  Anmäldes till polisen

  På måndagen polisanmälde dock Djurrättsalliansen Gimranäs för att bolaget, enligt dem, använder olagliga burar. Gruppen planerade också enligt ett pressmeddelande att genomföra en manifestation vid djurstallarna.

  Djurrättsalliansen har under två års tid dokumenterat förhållanden i stallarna med bilder och filmer. Gimranäs har därför svarat med en motanmälan, uppger P4 Skaraborg.

  ”För att ta dessa bilder har det också begåtts inbrott, och våra smittskyddsregler har åsidosatts vilket kan ge problem för djuren”, skriver Gimranäs VD Birger Hjalmarsson i ett mejl till P4 Skaraborg.

  Kallar in oberoende veterinär

  Branschorganisationen Svenska Ägg ska nu be en oberoende veterinär att kontrollera förhållandena på Gimranäs anläggningar.

  En som redan sett bilderna är länsveterinären Viveca Eriksson. Hon säger till P4 Skaraborg att det ser väldigt illa ut på vissa bilder, att det till exempel sitter hopträngda höns i en hörna mot ett galler. Men:

  – Så sitter inte hönsen i sina stora burar normalt utan det är för att de är skrämda, så bilderna säger inte hela sanningen. De som har tagit bilderna kanske inte är informerade om hur höns skräms eller hur de reagerar när det kommer in folk i stallar.

  Relaterade artiklar

  Läs mer om

  Till toppen