Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 22 augusti 2018

  Scandi Standard höjer priser efter torkan

  Scandi gjorde ett rörelseresultat på 67 miljoner kronor enligt bolagets halvårsrapport. Företaget kommer nu att höja sina priser på grund av ökade foderkostnader.

   Arkivbild.
  Arkivbild. FOTO: Mostphotos

  Kycklingbolaget Scandi Standards rörelseresultatet för första halvåret blev 67 miljoner kronor (62) och belastades av extra ordinära-poster om 23 miljoner (-8) efter nedläggning av produktion och personalneddragningar i Sverige. Det justerade rörelseresultatet blev 90 miljoner kronor (70).

  Det framgår av halvårsrapporten.

  Under kvartalet togs alltså beslut om en omstrukturering av produktionen inom ekologisk kyckling i Sverige, som belastade rörelseresultatet med 22 miljoner kronor.

  Vidare hade fågelinfluensan en negativ påverkan på det justerade rörelseresultatet med cirka 6 miljoner kronor (13) i kvartalet. Påverkan under 2018 kan i sin helhet hänföras till Sverige.

  ”Det är dock glädjande att meddela att vi förväntar oss att utbrottet av fågelinfluensan inte kommer att ha någon ytterligare negativ påverkan framöver”, skriver bolaget vidare.

  Kycklingbolagets justerade ebit nådde 90 miljoner i det andra kvartalet medan rapporterad ebit alltså uppgick till 67 miljoner.

  Prishöjning efter torkan

  Torkan kommer att höja kostnaderna för foder och Scandi Standard avser att tackla det genom egna prishöjningar.

  Det framkommer i kycklingbolagets rapport för det andra kvartalet.

  ”Den exceptionellt varma och torra sommaren i norra Europa har påverkat spannmålsskördarna negativt. Våra kontrakterade uppfödare är till stor del beroende av lokalt producerat foder och vi förväntar oss därför att våra råvarukostnader kommer att öka under kommande kvartal. Vår avsikt är att kompensera för dessa kostnader genom prishöjningar”, skriver Scandi Standards vd Leif Bergvall Hansen i kvartalsrapporten.

  Rapporten innehöll ett justerat ebitda-resultat om 159 miljoner kronor för det andra kvartalet, en ökning med 28 procent. Samtidigt steg omsättningen med 39 procent, till stor del tack vare förvärvet av irländska Manor Farm.

  ”Det är glädjande att vi fortsätter att stärka vår position på våra hemmamarknader, men jag ser en ytterligare potential att omvandla tillväxten till högre marginaler”, skriver bolagets vd.

  Han skriver även att bolaget är väl positioner att för delta i konsolideringen av den europeiska kycklingindustrin.

  LÄS OCKSÅ: Irlandssatsningen bakom Scandi Standards tillväxtLÄS OCKSÅ: Rejäl förbättring för Scandi Standard

  Relaterade artiklar

  Till toppen