Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 12 June

  Kvinna sågade ner allé – döms till dagsböter

  En kvinna i Östergötland sågade ner en biotopskyddad allé med 146 träd. Nu har hon fått sin dom.

   ARKIVBILD Att avverka i så stor omfattning av säkerhetsskäl anses inte försvarligt med tanke på det stora skyddsvärdet, skriver tingsrätten i sin dom. Träden på bilden har ingenting med händelsen att göra.
  ARKIVBILD Att avverka i så stor omfattning av säkerhetsskäl anses inte försvarligt med tanke på det stora skyddsvärdet, skriver tingsrätten i sin dom. Träden på bilden har ingenting med händelsen att göra. FOTO: Mostphotos

  Händelsen ska ha inträffat januari 2017. Enligt länsstyrelsen var allén, innan den avverkades, en av Östergötlands mest värdefulla, rapporterar Corren.

  Under rättegången förnekade fastighetsägaren brott. Hon hävdade att hon beviljats dispens efter kontakt med länsstyrelsen. Då allén var hårt drabbad av almsjuka ansåg hon sig ha agerat i en nödsituation, då den utgjorde en säkerhetsrisk.

  Ingen dispens utfärdad

  Men något beslut om dispens har inte fattats, enligt länsstyrelsen. Två anställda som besiktat allén bedömde att många av träden döda men att bara tre–fyra stycken så illa däran att hela behövde tas ned. De flesta hade kunnat säkras genom beskärning, enligt dem.

  Kvinnan har nu dömts till 60 dagsböter. Enligt tingsrättens dom kände fastighetsägaren till att dispens krävdes och att hon i vart fall varit ”straffbart oaktsam” eftersom hon inte försäkrat sig om att ett skriftligt beslut meddelats, skriver Corren.

  LÄS OCKSÅ: Avverkade skyddad alléLÄS OCKSÅ: Så mycket dyrare blir törstiga bilar

  Till toppen