Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 25 november 2016

  200 000 värphöns avlivas

  UPPDATERAD. Samtliga värphöns vid Aniagra i Mörarp ska avlivas. Det beslöts på fredagen.

   Arkivbild.
  Arkivbild.

  Jordbruksverket tog beslutet på fredagseftermiddagen om att avliva samtliga värphöns i besättningen på hos äggproducenten Aniagra i Mörarp som med största sannolikhet drabbats av fågelinfluensan H5N8. Eftersom ett stall var tomt betyder det att 200 000 höns avlivas.

  ”Det är förstås en stor påfrestning för djurägaren att fågelinfluensa har kommit in i besättningen. Av smittskyddsskäl är det nödvändigt att avliva hela besättningen och vi arbetar på med detta så snabbt vi kan”, säger Karin Åhl, smittskyddshandläggare på Jordbruksverket, i ett pressmeddelande.

  Under torsdagen avlivades omkring 37 000 värphöns i besättningen och under fredagen fortsätter avlivningsarbetet i ytterligare ett hus på anläggningen med 40 000 djur. Därefter går arbetet vidare hus efter hus.

  Det är mycket som behöver göras i besättningen och Jordbruksverket får hjälp av frivilligresurser från Blå Stjärnan och Lottakåren, liksom från Hemvärnet och från andra myndigheter.

  ”Eftersom det är en stor besättning kommer arbetet att ta tid, inte minst med tanke på den viktiga saneringen som behöver ske i hela anläggningen”, säger Karin Åhl.

  Relaterade artiklar

  Kommentarer

  Genom att kommentera på Atl så godkänner du våra regler.

  Läs mer om

  Till toppen