Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 25 november 2017

  Kungligt påbud för att regn ska falla

  När det är torrt i Marocko kommer kungligt påbud om att fredagsbönerna ska innehålla en vädjan till Allah om regn.

   Det är torrt i Marocko, så torrt att kungen påbjudit att det i fredagsbönerna i dag ska bes till Allah om regn.
  Det är torrt i Marocko, så torrt att kungen påbjudit att det i fredagsbönerna i dag ska bes till Allah om regn. FOTO: Mostphotos

  Det är torrt i södra Europa, Spanien och Portugal har drabbats svårt av torka liksom Marocko i nordvästligaste delen av Afrika.

  I Spanien har vattendragen torkat ut och grödorna vissnar. Vallen växer dåligt och bönderna tvingas köpa foder till sina djur.

  Vicente Ortiz, bonde i centrala Spanien, säger till TT att årets spannmålsskörd blir 70 procent mindre än förra året medan olivskörden halverats:

  – Man känner sig hjälplös, som när man är sjuk. Och sjukdomen heter torka. Vi spanar konstant mot himlen.

  Gräva allt djupare

  I Marocko är fyra av tio invånare beroende av jordbruk.

  – Vatten har blivit mer och mer sällsynt. Vi måste gräva allt djupare för att hitta något, säger apelsinodlaren Houcine Aderdour, ordförande i en producentorganisation, till nyhetsbyrån AFP.

  Torkan har också inneburit att vattentillförseln till flera städer stängts av periodvis, vilket vållat protester och demonstrationer. Kommer inget regn inom de närmaste veckorna blir läget kritiskt. Så nu träder kung Mohammed VI in med påbudet att det ska bes böner för regn i alla moskéer under fredagen.

  Till ingen nytta

  Det gjordes även förra året i samband med en katastrofliknande torka. Något regn föll dock inte och landets veteskörd sjönk med 70 procent.

  Däremot sägs i marockanska medier, skriver Dagens Nyheter, att myndigheterna ska hjälpa till genom att sända upp polishelikoptrar som ska sprida saltkristaller bland molen för att skapa ett artificiellt regn.

  LÄS OCKSÅ: Så påverkar klimateffekten det svenska lantbruketPREMIUM: Så säkrar de produktionen efter torkan

  Relaterade artiklar

  Läs mer om

  Till toppen