Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 8 april 2017

  Kunderna valde bi-återbäring

  Coops medlemmar har köpt 780 000 bin för sin bonus 2016. Initiativet är ett samarbete mellan Coop och föreningen Svenska Bin.

  FOTO: ATL

  ATL har tidigare skrivit om att mängden bin och andra pollinerande insekter minskar, samt vad forskarna tror kan hjälpa.

  Samarbetet mellan Coop och Svenska Bin inleddes under 2016 och öppnade då möjligheten för Coops medlemmar att, i stället för bonuscheckar eller varor, byta sina poäng mot bin.

  Kan köpa fler bin

  Medlemmarna gav motsvarande närmare en kvarts miljon kronor som räckte till 13 bikupor och 780 000 bin.

  Då projektet var en sådan succé, tar man det en gång till. Återigen finns nu bin i poängshopen, för 3000 poäng köper kunderna 100 bin.

  ”Vi är glada över det engagemang som Coops medlemmar visar. De har både bidragit till fler bin men också till att engagera sig i frågan för hur viktiga pollinerande insekter är för vår livsmedelsförsörjning”, säger Lotta Fabricius Kristiansen projektledare för Svenska Bin i ett pressmeddelande.

  Honungsprogrammet

  Nu öppnar även ansökan till det Jordbruksverkets nationella honungsprogram, som ska förbättra villkoren för produktion och försäljning av biodlingsprodukter. 21 miljoner kronor ska satsas inom programmet under en treårsperiod.

  ”Intresset för biodling ökar och vi ser att pengarna i det nationella honungsprogrammet gör nytta både vad gäller förbättrade villkor för produktion och saluföring av biodlingsprodukter men också genom satsningar på att minska problemen med olika sjukdomar”, säger Magnus Gröntoft, miljöanalysenheten på Jordbruksverket i ett pressmeddelande.

  Vill uppmärksamma

  Både samarbetet Coop – Svenska Bin och honungsprogrammet, vill uppmärksamma pollineringens betydelse för livsmedelsproduktionen. Inom honungsprogrammet vill man verka för fler pollen- och nektarproducerande växter i odlingslandskapet. Man driver även projekt för utveckling av pollineringstjänster samt bekämpning av sjukdomar och kvalster som drabbar pollinerande insekter.

  Då cirka 75 procent av Coops livsmedel är beroende av pollinerande insekter har man valt att genom samarbetsprojektet försöka förbättra förutsättningarna.

  Fakta

  Biodling är viktig både för honungsproduktionen och för binas pollinering av fruktträd, bär, buskar och olika jordbruksgrödor men också vilda växter.

  I Sverige bedrivs biodling i alla län. Enligt uppgifterna som rapporterats in finns det cirka 154 000 bisamhällen i landet.

  De flesta biodlare bedriver småskalig biodling. Det finns ett hundratal personer som bedriver yrkesmässig biodling.

  Globalt sett är ungefär en tredjedel av den mat vi äter beroende av pollinerande insekter, och omkring 85 procent av pollineringen görs av honungsbin.

  Ansökan till nationella honungsprogrammet görs via e-tjänst. Sista ansökningsdag är den 30 april 2017.

  Källa: Jordbruksverket

  Läs mer här:10 råd som ska rädda världens binMisstankar mot neonikotinoider stärksYngelrötan sprider sigPremium: Lantbrukare vill gynna humlor och bin

  Relaterade artiklar

  Kommentarer

  Genom att kommentera på Atl så godkänner du våra regler.

  Till toppen