Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 10 september 2018

  Kunder vill se Volvo BM 7664 i serietillverkning

  Traktorn byggdes i PR-syfte och uppmärksamheten har stärkt företagets attraktionskraft. Den egendesignade traktorn har fått ett så stort genomslag att speciellt utrikes kunder nu önskar sig en serietillverkning.

   Olssons i Ellös har byggt ett dragplåster som påminner vänner av Volvo BM vad som kanske kunde ha byggts i Eskilstuna.
  Olssons i Ellös har byggt ett dragplåster som påminner vänner av Volvo BM vad som kanske kunde ha byggts i Eskilstuna. FOTO: Niklas Larsson

  Visionen var att bygga en 2016 års modell från Volvo BM. Så här tror reservdelsföretaget Olssons i Ellös att en traktor från Volvo BM kunde ha sett ut om traktortillverkningen hade fortsatt till våra dagar, det var tanken.

   Visionen om en Volvo BM traktor från 2016 har väckt mycket uppmärksamhet.
  Visionen om en Volvo BM traktor från 2016 har väckt mycket uppmärksamhet. FOTO: Niklas Larsson

  Beteckningen på motorn är TD 6762 IC, där IC står för Intercooler. För att skapa mystik kring om det är en Volvomotor eller inte vill man vara lite hemlig. Däremot kan Albin Carlsson, servicetekniker på Olssons i Ellös, avslöja att transmissionen inte är riktigt där de önskar att den kunde vara. Chassit kommer från en Valtra i T-serien. Men det är designen som är det viktiga. Och Volvo BM hade ändå inte orkat konkurrera med de märken som erbjöd den senaste tekniken. Det finns dokumenterat i deras planer inför 1980-talet. Man hade gett upp om att ta första platsen i teknikutveckling. Olssons i Ellös hade i så fall inte fel när de valde en lite äldre teknik till sin vision om 2016 års Volvo BM-modell. Hytten kan också likna de visioner som togs fram till Volvo BM Valmet-serien, men som inte kunde tillverkas då.

   Motorhuven har krävt mycket arbete och designen ska påminna om äldre Volvo BM-traktorer, men även baklastarna.
  Motorhuven har krävt mycket arbete och designen ska påminna om äldre Volvo BM-traktorer, men även baklastarna. FOTO: Niklas Larsson

  Modern design med gamla drag

  Motorhuven har Olssons i Ellös lagt ned mycket arbete på och den är tänkt att ha drag från tidigare Volvo BM-traktorer men även från baklastarna. Detta för att utseendet ska härstamma från äldre maskinerna men ändå ha en modern design. Färgen har drag från Volvorött men det finns också en candylack i den som ska gnistra lite extra.

   Sedan man började turnera med traktorn på mässor och träffar har ett behov av serietillverkning märkts.
  Sedan man började turnera med traktorn på mässor och träffar har ett behov av serietillverkning märkts. FOTO: Niklas Larsson

  När man turnerat runt på mässor med visionen om en Volvo BM-traktor har den väckt stor uppmärksamhet och gett företaget en ny publik. Intresset har blivit så stort att framförallt utrikes kunder nu önskar en serietillverkning.

  – Det är många som tror att det är en ny modell och vi har fått frågor från hela världen, de tror att vi serietillverkar den och vill köpa en, kunder blir ibland besvikna när vi förklarar att det bara är ett kul bygge, säger Albin Carlsson.

  Målet med bygget var att traktorn skulle vara körbar och de har plöjt, dragit en slåtterkross och kört rundbalar med den. Men hur stort intresset nu än är för Volvo BM 7664 så blir det ingen serietillverkning.

   Motorns typbeteckning kan tyda på att den kommer från Volvo. Men vilket fabrikat som finns där egentligen vill man inte berätta för att behålla mystiken.
  Motorns typbeteckning kan tyda på att den kommer från Volvo. Men vilket fabrikat som finns där egentligen vill man inte berätta för att behålla mystiken. FOTO: Niklas Larsson

  Volvo BM 7664

  Design: Olssons i Ellös.

  Vision: Att göra en Volvo BM traktor som designmässigt kunde ha varit 2016 års modell.

  Chassi: Valtra.

  Motorbeteckning: TD 6762 IC (Intercooler).

  Byggtid: Från idé till färdig traktor, ca 1 år.

  Källa: Olssons i Ellös.

  Relaterade artiklar

  Till toppen