Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 10 september 2019

  Krontapp efter inflationsbesvikelse

  Kronan tappat betydligt på tisdagsförmiddagen efter en inflationssiffra för augusti som kom in under både marknadens och Riksbankens förväntningar.

  FOTO: Göran Billeson/TT

  KPIF sjönk 0,4 procent i augusti jämfört med föregående månad enligt SCB, och steg 1,3 procent jämfört med samma månad föregående år.

  Väntat enligt Infront Datas prognosenkät var -0,3 respektive +1,5 procent. Riksbankens prognosbana, som publicerades den 5 september, pekade mot en KPIF-inflation på 1,5 procent i augusti.

  Tidigare under morgonen visade undersökningen från Kantar Sifo Prospera att inflationsförväntningarna sjönk.

  Utfallen beskrivs av analytiker som en ”dubbel käftsmäll” för Riksbanken.

  ”En dubbel käftsmäll, med först inflationsförväntningar i Prospera som kom in som lite lägre, som man kunde väntas sig, och sedan KPI på det som innebär att inflationen är lägre än Riksbankens prognos. Men minst lika viktigt blir att den låga inflationen kommer att fortsätta att sätta press ned på inflationsförväntningarna nästa gång. Detta var vad Riksbanken allra minst behövde i dagsläget”, säger han.

  ”Dålig dag för Riksbanken”

  Han noterar att inflationsförväntningarna dessutom sjönk bland arbetsmarknadens parter – en extra dålig signal.

  ”Det här var absolut en dålig dag för Riksbanken”, säger han.

  Handelsbanken skriver i en kommentar att även om inflationen var klart under Riksbankens prognos så var en del av nedgången tillfällig. Det gäller till exempel kläder och grönsaker som kan bidra till högre inflation i september.

  Men inflationstrenden tycks långsamt vända, med lägre underliggande inflation framöver. Handelsbanken ser en uppgång i inflationen i höst och vinter, men inte så mycket som Riksbanken tror, även om det är ok nivåer utifrån ett historiskt perspektiv.

  ”Totalt sett väntas utvecklingen i närtid underminera Riksbankens syn att ekonomin utvecklas som väntat. Vi håller kvar vår syn att Riksbanken kommer att tvingas avstå från höjningar under 2019-2021”, skriver Handelsbanken.

  Kronan tappade under förmiddagen 9 öre till 10,76 mot euron och 10 öre till 9,75 mot dollarn.

  Relaterade artiklar

  Till toppen