Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 22 augusti 2017

  Krokig väg framåt för japansk ekoodlare

  Nagareyama. Japan

  Med näsan i nedkörd i en stor knippe komatsuna - en storbladig grönsak som påminner om spenat men är mildare i smaken - är Setsuo Nakagoshi sinnebilden av den lycklige odlaren.

   Setsuo Nakagoshi lämnade det välbetalda arbetet som börsmäklare för att bli grönsaksodlare.
  Bild 1/6 Setsuo Nakagoshi lämnade det välbetalda arbetet som börsmäklare för att bli grönsaksodlare. FOTO: Jon Thunqvist
   När Setsuo Nakagoshi började med grönsaksodling visste han knappt någonting om odling.
  Bild 2/6 När Setsuo Nakagoshi började med grönsaksodling visste han knappt någonting om odling. FOTO: Jon Thunqvist
   Från början sålde Setsuo Nakagoshi grönsakerna via det lokala bondekooperativet men övergick sedan till en abonnemangsbaserad affärsmodell.
  Bild 3/6 Från början sålde Setsuo Nakagoshi grönsakerna via det lokala bondekooperativet men övergick sedan till en abonnemangsbaserad affärsmodell. FOTO: Jon Thunqvist
   Det var när Setsuo Nakagoshi körde vilse på landsbygden med sportbilen en söndagseftermiddag han såg hur rofyllt grönsaksodlandet var.
  Bild 4/6 Det var när Setsuo Nakagoshi körde vilse på landsbygden med sportbilen en söndagseftermiddag han såg hur rofyllt grönsaksodlandet var. FOTO: Jon Thunqvist
   Grönsaksfarmen ligger en och en halv timme norr om Tokyo.
  Bild 5/6 Grönsaksfarmen ligger en och en halv timme norr om Tokyo. FOTO: Jon Thunqvist
   Setsuo Nakagoshi bestämde sig för att han bara skulle odla ekologiskt. Han valde bort genmodifierade grödor.
  Bild 6/6 Setsuo Nakagoshi bestämde sig för att han bara skulle odla ekologiskt. Han valde bort genmodifierade grödor. FOTO: Jon Thunqvist

  Hans grönsaksfarm halvannan timme norr om Tokyo är en dröm som gått i uppfyllelse och nu har den forne börsmäklaren helt andra saker i huvudet än p/e-tal och arbitrage.

  – Jag tog ut tio gånger så hög lön på mitt förra jobb, men trivs hundra gånger bättre med leriga stövlar och surrande insekter, säger han.

  Priset blev för högt

  Resan från Tokyos finanskvarter till de bördiga åkrarna i Ibaraki län var långt ifrån självklar för Nakagoshi, som växte upp i en tokyoförort och fick sin utbildning på fina universitet.

  Karriären på mäklarfirman pekade spikrakt uppåt med allt viktigare kunder och allt större bonusar, men priset han betalade i form av 18 timmars arbetsdagar och konstant stress blev till sist för högt.

  – Livet kändes inte meningsfullt. Jag hade allt jag kunde önska mig, ändå var jag helt sönderstressad.

  Hamnade i liten by

  Vändningen kom när han var ute med sportbilen en sällsynt söndag och körde fel och hamnade i en liten by. Där, mitt i en grönsaksodling, arbetade en äldre dam med att ta upp morötter.

  – Jag frågade en henne om vägen och sen kunde jag inte sluta tänka på lugnet hon utstrålade och raderna med grönsaker i eftermiddagssolen och lukten av jord, säger Setsuo.

  Sa upp sig

  Några månader senare hade han, till omgivningens förskräckelse, sagt sig upp från jobbet, bytt sportbilen mot en liten lastbil och flyttat ut på landet.

  Det är nu mer än tio år sedan och trots att han i början mer än en gång funderade över vad han gett sig in på har han inte ångrat sig.

  – Jag visste ju knappt någonting om odling när jag började. Men folk här ute har varit fantastiskt vänliga och hjälpsamma.

  Kunderna abonnerar

  En sak hade Setsuo bestämt sig för när han körde igång. Allt skulle vara ekologiskt och han tänkte inte använda genmodifierade grödor.

  Från början sålde han via det lokala bondekooperativet, men efter att vänner började höra av sig och ville köpa hans grönsaker ändrade han sin affärsmodell till att vara abonnemangsbaserad. Varannan vecka får kunderna en låda med säsongens mix direkt hem till dörren.

  Sätter priserna själv

  Ytterligare en fördel jämfört med kooperativen är att han sätter sina priser själv och därmed alltid vet hur mycket han kommer att få betalt.

  – Kooperativen betalar marknadspriser, så om tillgången är god faller priserna. De kan röra sig ganska mycket, säger han.

  Setsuos företag Watashi no Ha (ungefär Mitt fält på svenska) odlar över 120 sorters grönsaker beroende på säsong. Han har lärt sig allt om hur man skiftar grödor och låter jorden ligga i träda ibland för att återhämta sig.

  Fokuserar på odlandet

  Till en början skötte han allting själv, från odling till bokföring och då kunde dagarna ibland bli nästan lika långa som på mäklarfirman inne i Tokyo.

  Numera låter han anställda sköta marknadsföring och transporter och fokuserar själv helt på det som en fick honom att byta bana.

  – Det är något speciellt att se hur små frön kan gro och växa till saftiga grönsaker. Jag kommer aldrig att tröttna på det, säger han.

  Trenden går mot närodlat

  Precis som i Sverige går trenden mot närodlat. Japaner som förr ratade grönsaker som inte var perfekta i form och färg betalar nu extra för att få krokiga gurkor som vuxit upp utan bekämpningsmedel.

  Fortfarande är dock marknaden i sin linda – knappt en halv procent av den totala försäljningen klassas som helt ekologisk, vilket kan jämföras med ett internationellt genomsnitt på 2 procent.

  LÄS MER: Mångmiljonär sadlade om till lantbrukareLÄS MER: Mjölkbonde blev sin egen mejeristPREMIUM: Integration och odling går hand i handLÄS MER: Kina största mejerimarknaden 2022VIDEO: Svenska grönsaksodlare tror att priserna håller i sigLÄS MER: 50 miljoner satsas i tomatodling

  Watashi no Ha

  Bolagsform: Aktiebolag

  Ägare: Setsuo Nakagoshi

  Antal anställda: 5, plus inhoppare vid behov

  Omsättning: 70 miljoner yen (6 MSEK)

  Resultat: + 600 000 SEK

  Vinstmarginal: 10%

  Areal: 2 hektar

  Odlar: grönsaker, 120 sorter

  Kunder: privatpersoner, restauranger

  Detta odlas i Japan ?

  Ris 8 439 000 ton

  Sockerbetor 3 567 000 ton

  Grönsaker 2 456 000 ton (varav ekologiskt 10 000 ton – 0,4 %)

  Frukt 2 151 000 ton

  Vete 852 000 ton

  Relaterade artiklar

  Till toppen