Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 22 januari 2016

  Krogar vill stämpla svenskt kött

  Allt fler efterfrågar ursprungsmärkning på animaliska produkter på restauranger. Flera tidigare försök har misslyckats, men nu ska branschorganisationen Visita pröva igen. "Det finns både ett politiskt tryck och ett konsumentintresse", säger Sara Sundquist, miljö- och livsmedelsstrateg vid Visita.

  Bransch- och arbetsgivarorganisationen har börjat titta över om det är möjligt att inför en frivillig märkning av kött. På Visita hoppas man vara klar med arbetet under detta år.

  – Jag hoppas att det ska bli klart före årsskiftet och bedömer att det i första hand kommer att gälla animalier. Det är viktigt att det inte blir så mycket regler att det blir knöligt, utan att det på ett sätt som är enkelt för företagen och tydligt för gästerna går att kommunicera produkternas ursprung. Frivillighet är bättre än fler regler, säger Sara Sundquist.

  Tidigare försök

  Flera försök har gjorts tidigare. Livsmedelsverket utarbetade 2007 ett förslag om att färskt och fryst nötkött som serveras på restaurang skulle ha uppgift om ursprungsland, men bara om köttet var helt eller skuret i skivor.

  Branschorganisationen Svenskt Kött gjorde för några år sedan ett försök att föra in sitt märke restaurangnäringen, men ganska snart visade sig kontrollbördan bli för tung och initiativet avbröts.

  Ta fram riktlinjer

  Sara Sundquist vid Visita hoppas att branschen gemensamt nu ska klara att ta fram riktlinjer för information om ursprung.

  Hon framhåller att bevekelsegrunderna har blivit både fler och starkare under senare år, restauranggästerna intresserar sig för såväl djurens väl som för det svenska beteslandskapet och bönderna.

  – Men ursprunget kommer alltid att variera, det här handlar inte om att tillgodose enbart det svenska. Hur det praktiskt ska utformas är en av de saker vi ska titta närmare på, säger hon.

  Ingen samlad statistik

  Hur stora andelar har då svenskt respektive utländskt kött på svenska krogar? Ingen kan säga säkert, det saknas samlad statistik.

  Martin & Servera är Sverige största restauranggrossist. Enligt informationschef Christina Gezelius har svenskt kött ryckt fram ordentligt på krogen.

  För tio år sedan svarade importerat kött för cirka 70 procent av köttförsäljningen på restaurang och svenskt för den resterande andelen sett till hela styckningsdetaljer, bedömer hon.

  – I dag är andelen omkring 50-50 för den offentliga marknaden och restaurangmarknaden totalt. I enbart restaurangnäringen ligger andelen svenskt kött något lägre.

  Kan erbjuda kunderna

  Martin & Servera ställer sig bakom frivillig ursprungsmärkning på restaurangerna.

  Bolaget har redan initierat ett sådant arbete gentemot den offentliga marknaden med möjlighet för producenterna att lämna uppgifter om sina produkter i en gemensam databas.

  – Vi har information i våra system som vi kan erbjuda kunderna. Sedan får man göra en värdering av hur det ska genomföras på restaurangerna. Att på menyn märka ut varje detalj med ursprung kan bli ogörligt, men det fungerar för huvudkomponenterna, säger Christina Gezelius.

  – Med ursprungsmärkning får restaurangerna ett tydligare ansvar att kommunicera om produkterna som serveras. På sikt kan man också tänka sig att utländska producenter använder sig av ursprungsmärkning i kampanjer för sina mervärden – konkurrensen är fri.

  Relaterade artiklar

  Till toppen