Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 5 juli 2017

  Kritiska röster mot nya EU-direktivet

  Investeringar i mångmiljonklassen riskerar att bli värdelösa i framtiden när EU vill stoppa ekologisk växthusodling.

   ARKIVBILD. Orto Novo på Ekerö, som odlar kryddor och sallat i kruka, är ett av de företag som hotas av den nya EU-förordningen.
  ARKIVBILD. Orto Novo på Ekerö, som odlar kryddor och sallat i kruka, är ett av de företag som hotas av den nya EU-förordningen. FOTO: Ann Lind n

  ATL har tidigare skrivit om den förordning för ekologisk produktion och försäljning, som EU:s medlemsländer enades om förra veckan.

  De nya reglerna ger de nordiska EU-länderna ett 10-årigt undantag från unionens huvudregel, att ekologisk odling måste ske i direkt kontakt med marken. En regel hotar verksamheten för ekologiska växthusodlare i Sverige. Numera är en stor del av alla krukor med sallad och örter som säljs i Sverige ekologiska – något som är möjligt tack vare växthusodling.

  – Vi på de fyra största företagen har gjort otroliga investeringar för att ställa om så att vi kunnat bli ekologiskt certifierade. Sammanlagt säkert 50 miljoner, säger Per-Ove Kårfors, ordförande för Sveriges ört- och sallatsodlare och grundare av Orto Novo.

  Gagnar sydligare länder

  Hur dessa investeringar står sig i en framtid då företagen riskerar att förbjudas att sälja sina varor med ekomärkning återstår att se – framöver ska EU-kommissionen utvärdera effekterna av förordningen, och Per-Ove Kårfors ser inte loppet som kört.

  När ATL når honom på en svajig telefonledning befinner han sig på ett tåg i Italien.

  – Här nere går det att odla tomater i frilandsjord, men att göra det i Sverige är inte realistiskt – vi måste se till verkningsgrad och resursutnyttjande. Jag kan ha förståelse för dem som tycker att ekologisk odling ska göras direkt i jorden, men man måste se till vilka effekter sådana bestämmelser får för de ekologiska odlarna i Norden. Som reglerna ser ut att bli nu, blir det omöjligt för oss att jobba, säger Per-Ove Kårfors.

  En åsikt han delar med ordföranden för Ekologiska Lantbrukarna.

  – Det här är en gammal klassisk metod att odla i våra nordiska länder. Jag får intrycket av att EU inte har satt sig in i hur det ser ut här, det är väldigt förenklat att säga att all växthusodling skulle vara dålig, säger Anders Lunnerud, ordförande för Ekologiska Lantbrukarna.

  Kritisk till beslutsprocess

  Förutom beslutet i sig är han mycket kritisk till processen som ledde fram till det.

  – Det är ett demokratiskt underskott som är fullkomligt fantastiskt. Vi i branschen har inte fått yttra oss och inte heller fått information om processen. Det är ju oss det rör – ändå hålls vi utanför, säger Anders Lunnerud.

  Mattias Gotting på LRF:s enhet för äganderätt och näringspolitik har en bakgrund på LRF:s Brysselkontor. Även han är skeptisk till bevekelsegrunderna till varför EU ser ut att stoppa framtida ekologisk växthusodling.

  – Dels så tror jag att det grundar sig i ideologi – det är många som tycker att mat ska odlas i marken, oavsett hur omständigheterna ser ut. Sen finns det en ganska tydlig brytning mellan nord och syd, där länderna i södra Europa är rädda för de stora växthusen i Holland. Den här förordningen andas lite protektionism, säger Mattias Gotting.

  LÄS MER: Nytt avtal hotar svenska växthusodlareLÄS OCKSÅ: Ny strid om ekologisk växthusodlingLÄS MER: Uppåt för ekoodlatLÄS MER: Ljus odling för ekologisk odlingPREMIUM: Goda förutsättningar för växthusodlingPREMIUM: Knepen som räddar från kolasmet i tanken

  Relaterade artiklar

  Till toppen