Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 14 november 2019

  Kritik mot besked om nedlagd råvaruhandel

  Handelsbanken flaggar för att råvaruhandeln ska läggas ned och att fokus framöver ska ligga på aktieanalys. Därmed skulle möjligheten att prissäkra spannmål krympa. Det har fått många lantbrukare att reagera.

   Även om terminssäkring av spannmål fortfarande inte är riktigt vedertaget i lantbrukarkåren har de flesta som är aktiva använt just Handelsbanken för sina affärer.
  Även om terminssäkring av spannmål fortfarande inte är riktigt vedertaget i lantbrukarkåren har de flesta som är aktiva använt just Handelsbanken för sina affärer. FOTO: Emma Larsson/Anders Fällman/Mostphotos

  Besked om att Handelsbanken lägger ned sin terminshandel med spannmål kom som en blixt från klar himmel och många lantbrukare har reagerat. Inom kort ska Johan Karlzén, ordförande i Spannmålsodlarna, träffa ledningen för Handelsbanken Skog och Lantbruk för att diskutera nedläggningsbeslutet.

  – I min värld känns det här som ett utslag av kvartalsekonomin. Städa undan lite så att aktieägarna blir nöjda. Men när de bestämde sig för att lägga ned råvarudesken tänkte de nog inte på lantbrukarna och att det skulle bli ett sådant liv kring det här, säger Johan Karlzén.

   Spannmålsodlarnas ordförande Johan Karlzén ska inom kort träffa ledningen för Handelsbanken Skog och Lantbruk för att diskutera nedläggningsbeslutet. Arkivbild.
  Spannmålsodlarnas ordförande Johan Karlzén ska inom kort träffa ledningen för Handelsbanken Skog och Lantbruk för att diskutera nedläggningsbeslutet. Arkivbild. FOTO: OLA TORKELSSON

  Exklusiv för lantbruket

  Han tycker att beskedet om nedläggning är olyckligt, särskilt som den rådgivning SHB tillhandahållit har varit exklusiv för lantbruket.

  – Vi har kunnat få den hjälp vi behövt. Det är bankens egen kunskap som finns på kontor och råvarudesk som man nu bara släpper, säger Johan Karlzén.

  Även om terminssäkring av spannmål fortfarande inte är riktigt vedertaget i lantbrukarkåren har de flesta som är aktiva använt just Handelsbanken för sina affärer.

  – Jag kan tänka mig att det från bankens synvinkel inte varit supermånga affärer. Men vi är fortfarande i ett utbildningsskede, säger Johan Karlzén.

  Genererade nya kunder

  Spannmålsodlarna har dessutom haft kurser och studiecirklar i terminssäkring tillsammans med Handelsbanken, och Johan Karlzén tror att många lantbrukare valt att bli kunder i banken de senaste åren just tack vare prissäkringstjänsten.

  Beslutet om att råvarudesken ska läggas ned verkar dock inte hugget i sten. I en intervju med Dagens Industri säger Handelsbankens vd Carina Åkerström att lönsamheten för råvaruaffären generellt brottas med dålig lönsamhet och låg efterfrågan, men att det finns delar där ett antal kärnkunder vill ha kvar en enskild produkt.

  – Det är inte särskilt många kunder, men viktiga kunder för oss, och därför ska vi nu föra en dialog för att hitta alternativa lösningar, kanske via en tredjepartslösning. Vi får återkomma i frågan, säger hon till Dagens Industri.

  Johan Karlzén hoppas på det bästa.

  – De måste göra en pudel och tänka om. Nu ska vi först träffa ledningen och sedan får vi se vad som kommer ut av det, säger han.

  Kan bli enda banken kvar

  Han vill inte spekulera i hur en ”tredjepartslösning” skulle kunna se ut, men konstaterar att SEB kan bli den enda bank som erbjuder terminssäkring i spannmålsprodukter framöver. Till exempel Lantmännens prissäkring görs redan genom SEB.

  – Jag har inget emot SEB men tror inte att Handelsbanken skulle ta tjänsten till konkurrenten, så det gäller att hitta en annan lösning för dem, säger Johan Karlzén.

  Torbjörn Iwarson, råvaruanalytiker och krönikör i ATL, understryker att han inte vill recensera vad Handelsbanken fattar för beslut men tycker generellt att terminshandeln borde kunna behållas som en service till lantbrukskunderna.

  – Det finns god lönsamhet i lantbruksaffären men kanske inte på själva terminshandeln. Sedan kan man ju betrakta det som ett paket, men det har man uppenbarligen inte gjort, säger han.

   Torbjörn Iwarson, råvaruanalytiker och krönikör i ATL.
  Torbjörn Iwarson, råvaruanalytiker och krönikör i ATL. FOTO: Ann Lindén

  Relaterade artiklar

  Till toppen