Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 26 januari 2018

  Krismöte efter tragedi kopplad till djurskyddsärende

  Lantbrukare, LRF och länsstyrelsen i Skåne samlades i veckan till ett krismöte. Orsaken är en personlig tragedi som kopplas samman med ett djurskyddsärende.

   Marcus Björklund, chef för djurskyddsinspektörerna i Skåne.
  Bild 1/2 Marcus Björklund, chef för djurskyddsinspektörerna i Skåne. FOTO: Marcus Frennemark
   Anders Rolfsson, ordförande för Skånemejerier ekonomisk förening.
  Bild 2/2 Anders Rolfsson, ordförande för Skånemejerier ekonomisk förening. FOTO: Markus Asp

  Bakgrunden till mötet är den händelse då en lantbrukare tog sitt liv samma dag som länsstyrelsens kontrollrapport kom efter en oanmäld inspektion.

  – Det är oerhört tragiskt. Jag fick reda på det samma dag personen hittades och slog då larm till LRF:s krisgrupp, säger Anders Rolfsson, styrelseledamot i LRF Skåne.

  Onsdagens informationsmöte var en del av krisarbetet. Omkring 35 personer kom till mötet. Marcus Björklund, chef för djurskydds- och veterinärenheten vid Länsstyrelsen i Skåne redogjorde för hur ärendet hade hanterats och det fanns tillfälle att ställa frågor.

  Rädsla för kontrollanter

  Henrik Gudmundsson är ordförande för LRF:s kommungrupp i Klippan. Han upplever att det finns en allmän osäkerhet och även rädsla bland lantbrukare för djurskyddskontrollerna.

  – Så ska det inte behöva vara. Det är viktigt att föra ut – och det gjordes på mötet i onsdags – att man alltid har rätt att ha en person med sig i samband med inspektionen, säger Henrik Gudmundsson.

  Länsstyrelsen är väl medveten om att många lantbrukare skräms av kontrollerna och jobbar kontinuerligt med att förbättra informationen.

  – Vi utbildar också inspektörerna i bemötande och väger in den kompetensen när vi rekryterar nya inspektörer, säger Marcus Björklund.

  Ingen kritik till länsstyrelsen

  Varken Anders Rolfsson eller Henrik Gudmundsson vill kritisera länsstyrelsens handläggning i det specifika fallet.

  – Sedan kan det förstås diskuteras om ett sådant brev ska skickas ut i mellandagarna när det är svårt att få tag på rådgivare och hjälp, säger Henrik Gudmundsson.

  I dag är djurhållningen på gården avvecklad.

  Relaterade artiklar

  Till toppen