Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 12 juni

  Krisen sätter fokus på lokalproducerat i Frankrike

  Frankrike måste både producera och konsumera mer lokalt. Coronaepidemin har visat att livsmedelsförsörjningen är för sårbar, enligt den franska nationella Jordbrukskammaren.

  – Krisen ger tyngd åt våra krav, säger jordbrukaren Michel Joux.

   Squashblommor till försäljning på marknad i Vaison-la-Romaine.
  Squashblommor till försäljning på marknad i Vaison-la-Romaine. FOTO: Petter Oftedal / TT

  Tillgången på mat har inte varit inte ett problem i Frankrike under vårens två månader långa karantän, men den kunde ha blivit det om transporterna hade påverkats. I landets 100 största tätorter kommer bara 2,1 procent av matvarorna från den egna regionen.

  Det säger den nationella Jordbrukskammaren i en ny rapport, och lägger fram flera förslag på hur landet ska kunna skapa en oberoende livsmedelsförsörjning för att kunna stå emot framtida kriser.

  Vill göra om upphandlingsregler

  Ett av dem är att påskynda konsumtionen av närodlad mat, genom att upphandlingsreglerna görs om så att offentliga uppköpare får rätt att prioritera regionala produkter. Ett annat är att ursprungsmärkningen ska bli mer detaljerad.

  På längre sikt behöver också jordbrukarna få mer ekonomisk hjälp för att kunna möta klimatkrisen, säger kammaren.

  – Ja, vi behöver investera i nya byggnader, som inte bara står emot kyla utan också värme, säger Michel Joux, fåruppfödare i Jurabergen i östra Frankrike och ledamot i styrelserna för såväl den nationella Jordbrukskammaren som för jordbrukarfacket FNSEA.

   Michel Joux.
  Michel Joux. FOTO: FNSEA

  Högre lönsamhet krävs

  Han anser att det i första hand inte är mer bidrag som bönderna behöver för att kunna modernisera sina gårdar, utan högre lönsamhet. Så sent som förra året kom en ny lag i Frankrike som begränsar livsmedelskedjornas möjlighet att pressa ner de priser de betalar jordbrukarna.

  – Lagen är inte tillräckligt hård. Det är inte normalt att några personer inom industrin och handeln tjänar mycket pengar på vår produktion, samtidigt som många av oss har svårt för att klara sig.

  Michel Joux säger också att reglerna för att till exempel skapa nya vattenreserver eller för att jordbrukarna ska kunna bidra till en alternativ energiproduktion måste bli enklare.

  – Det är för mycket byråkrati idag.

  Men han tror och hoppas att den aktuella krisen ger tyngd åt bönders krav över hela kontinenten.

  – Det handlar inte bara om oss här i Frankrike, utan om hela EU:s livsmedelsförsörjning. Vi kan ju inte räkna med att få mat från Kina eller USA vid en större kris.

  Fakta: Jordbrukskamrarna i Frankrike

  Jordbrukskamrarna i Frankrike har ett officiellt uppdrag, men styrs av representanter för olika delar av jordbruksproduktionen.

  Förutom en nationell kammare finns 89 regionala jordbrukskamrar. De har sammanlagt 8 200 anställda, varav majoriteten är tekniker. De ska ge rådgivning och utbildning, och bidra till att verkställa nationella jordbrukspolitiska beslut.

  Deras totala årliga budget är 750 miljoner euro, alltså cirka 7,8 miljarder kronor.

  Relaterade artiklar

  Till toppen