Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 11 oktober 2016

  Kräver långsiktiga avtal om biogas

  "Ställ krav på att bussar ska drivas med biogas." Det kräver lantbrukare i Sörmland i en debattartikel i Eskilstuna-Kuriren.

   Sörmländska lantbrukare vill se långsiktiga avtal om biogas som drivmedel till bussar i kollektivtrafiken.
  Sörmländska lantbrukare vill se långsiktiga avtal om biogas som drivmedel till bussar i kollektivtrafiken.

  Lantbrukarna vill att Sörmlands kollektivtrafikmyndighet framgent ska ställa krav i trafikupphandlingar att bussarna ska köras på biogas.

  I Sörmland planeras två biogasanläggningar där investeringsstöd beviljats med 72 miljoner kronor. Lantbrukarna vill att avsättningen för gasen ska säkras.

  ”För att produktionen ska kunna starta behövs långsiktiga avtal med en eller flera köpare av biogasen”, skriver lantbrukarna i debattartikeln.

  Även om kollektivtrafiken redan i dag i hög grad körs på biodiesel tror debattörerna att den riskerar att bli dyrare i framtiden. Genom att sluta avtal med lokala producenter av biogas menar de att ett lågt och stabilt pris kan säkras.

  ”Samtidigt skapar en satsning på biogas lokala arbetstillfällen, framför allt på landsbygden”, säger lantbrukarna som uppmanar politikerna att redan i år fatta beslut om ett inriktningsbeslut för regiontrafiken.

  Relaterade artiklar

  Till toppen