Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 6 mars 2017

  Kräver bättring av slakteri

  Skrapade bort avföring med kniv.

   Livsmedelsverket kräver bättring av ett slakteri efter det att flertal brister upptäckts.
  Livsmedelsverket kräver bättring av ett slakteri efter det att flertal brister upptäckts. FOTO: Mostphotos

  Livsmedelsverket har kontrollerat ett slakteri i Mellansverige under 2016 och 2017 och hittat flera brister. Avföring på slaktkroppar, redskap som inte görs rent och blod som hälls ut i avloppet. Vid flera tillfällen hamnade inälvor, i samband med urtagning, på golvet. Efter det placerades de i kylrummet istället för att slängas.

  I en kontroll iakttog kontrollanten att det fanns avföring på köttet. Slaktaren tog kniven och skrapade bort den, något som innebär risk för att avföringsrester är kvar utan att de syns. Golvet ska också ha spolats rent från avföring och blod samtidigt som en slaktkropp varit i direkt anslutning till det smutsiga golvet.

  Efter som bolaget inte har kommit till rätta med bristerna och de hälsorisker som hanteringen medför för kunderna så kräver Livsmedelsverket bättring med ett löpande vite på 10 000 kronor för varje kalendermånad som de inte följs.

  Relaterade artiklar

  Till toppen