Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 6 oktober 2016

  Kräver åtgärder för att skydda utsatta veterinärer

  Hoten mot svenska veterinärer blir allt fler. Nu kräver Veterinärförbundet åtgärder rapporterar Radio Örebro.

   Johan Beck-Friis.
  Johan Beck-Friis. FOTO: Svenska Veterinärförbundet

  Det handlar om att veterinärer har en allt tuffare arbetsmiljö där trakasserier, hot och smutskastning på sociala medier blir allt vanligare. Främst drabbas veterinärer som har uppdrag på eller åt myndigheter som Jordbruksverket och länsstyrelser men också Livsmedelsverket. Men även andra praktiserande veterinärer drabbas.

  – Facebook och sociala medier utsätter också veterinärer som jobbar kliniskt för en ny hotbild. Det blir lätt drev på sociala medier, som resulterar i hot och skadegörelse i verkligheten, säger Johan Beck-Friis, förbundets informationschef.

  Klinik vandaliserad

  I ett fall fick en veterinär sin klinik vandaliserad och sönderslagen.

  För två år sedan gjorde Svenska Veterinärförbundet en enkätundersökning bland sina medlemmar. Då svarade omkring 45 procent att de någon gång upplevt en hotfull situation. Men även andra praktiserande veterinärer drabbas.

  Mer åtgärder

  För att minska risken för hot och trakasserier har bland annat allt fler veterinärer ansökt om skyddade personuppgifter och lever under skyddad identitet. Men veterinärförbundet vill nu att mer måste göras för att trygga situationen för veterinärer.

  – Vi har ett kollegialt nätverk för utsatta kollegor som man kan ringa till och få stöd och råd. Därutöver har vi ett projekt där vi ytterligare ska kartlägga problematiken och se vad vi kan göra från förbund och arbetsgivare för att förbättra situationen för de som drabbas, säger Johan Beck-Friis i intervjun.

  Relaterade artiklar

  Kommentarer

  Genom att kommentera på Atl så godkänner du våra regler.

  Till toppen