Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 23 september

  Kraven: Så ska fler unga våga satsa på lantbruk

  Elisabeth Hidén, ordförande för LRF Ungdomen, vill se politiska förändringar för att gynna unga lantbrukare. Krav som ska diskuteras med landsbygdsministern i veckan.

   LRF Ungdomen vill att EU:s gemensamma jordbrukspolitik i högre grad ska gynna ett aktivt brukande.
  LRF Ungdomen vill att EU:s gemensamma jordbrukspolitik i högre grad ska gynna ett aktivt brukande. FOTO: Hans Dahlgren

  Tidigare i veckan berättade Emil Hjalmarsson om att han avvecklar lantbruket, till stor del på grund av svårigheten att få lönsamhet i växtodlingen på de höga arrendenivåerna.

  – Problemet med de gröna näringarna är att det är kapitalintensivt, man behöver mycket pengar och det är relativt låg lönsamhet, säger Elisabeth Hidén, ordförande för LRF Ungdomen.

  Växande problem

  Det innebär svårigheter med att få lån, särskilt om man inte har en fastighet som säkerhet att erbjuda som i Emil Hjalmarssons fall, påpekar hon. Eftersom markpriserna ökat och det krävs allt större arealer eller fler djur för att vara konkurrenskraftig är detta en problematik som växer, påpekar hon.

  Samtidigt ligger genomsnittsåldern för lantbrukare högt.

  – Det måste börja komma in fler ungdomar i branschen om vi vill ha kvar ett svenskt lantbruk, säger hon.

   Elisabeth Hidén, ordförande LRF Ungdomen.
  Elisabeth Hidén, ordförande LRF Ungdomen. FOTO: Johan Sedenius

  Inlåst mark

  En viktig förändring som LRF Ungdomen jobbar för är att EU:s gemensamma jordbrukspolitik i högre grad ska gynna ett aktivt brukande. Att man i dag kan få EU-stöd för mark som inte brukas missgynnar unga lantbrukare eftersom det minskar utbudet av arrende på marknaden. Det leder till en högre prisnivå som gör det svårare för en nystartare med i övrigt högre kostnader att klara sig, menar hon.

  En annan förändring som LRF Ungdomen för fram är att det behövs bättre myndighetsutövning.

  – Det måste bli enklare och gå snabbare att investera och komma igång med sin verksamhet, säger Elisabeth Hidén.

  Träffar landsbygdsministern

  Detta är några saker som hon kommer ta upp med landsbygdsminister Jennie Nilsson (S) på en träff arrangerad av LRF på en gård utanför Uppsala under onsdagen.

  Att öppna upp för fler möjligheter för unga att ta över lantbruk, exempelvis genom aktiebolag eller att bli delägare i en gård är också viktigt, menar hon.

  Generellt behövs också en ökad lönsamhet i branschen för att locka fler unga.

  – Om du kan välja mellan ett vanligt jobb mellan sju till fyra eller vet att du går plus minus noll för att jobba 16 timmar om dygnet, 365 dagar om året, så är det klart att man drar sig för att bli lantbrukare, säger hon.

  Ökad betalningsvilja

  Men med konsumenternas ökade intresse för svenskproducerade livsmedel är Elisabeth Hidén ändå positiv när det gäller framtiden för svenskt lantbruk.

  – Det känns som ett uppsving. Kanske kan det ökade intresset öka betalningsviljan för svensk mat och ge incitament till att fortsätta bedriva lantbruk i Sverige, säger hon.

  Relaterade artiklar

  Läs mer om

  Till toppen