Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 9 november 2017

  Krav: ”Vi har inte diskuterat att tillåta konventionell gödsel”

  Konkurrensen om kött- och benmjöl från foder- och biodrivmedelsmarknaderna har drivit upp gödselpriserna för ekoodlare, som nu ser marginalerna minska kraftigt. Krav avser dock inte komma med några regeländringar.

  När det gäller tillgången till ett lätthanterligt och effektivt gödselmedel är ekoodlare i dag hänvisade till pelleterat kött- och benmjöl. Konkurrensen om råvaran har lett till skenande priser, men vare sig regelmakaren Krav eller föreningen Ekologiska Lantbrukare ser någon öppning på detta problem.

   Emil Olsson vars företag Ekoväx är en av de dominerande aktörerna för ekogödsel, ser en fortsatt tuff gödselmarknad framför sig eftersom råvaran är så dyr.
  Emil Olsson vars företag Ekoväx är en av de dominerande aktörerna för ekogödsel, ser en fortsatt tuff gödselmarknad framför sig eftersom råvaran är så dyr. FOTO: Janne Andersson

  – Vi har noterat detta, och det är jätteviktigt att hitta lösningar för växtnäringsförsörjningen för växtodlingen, men vi har inte diskuterat att tillåta konventionell gödsel (konstgödsel). Det har vi inte gjort. Inte som det ser ut i dag. Biologisk kvävefixering och kretsloppsgödsel är grunden för näringsförsörjningen, säger Kjell Sjödahl Svensson, regelchef på Krav.

  LÄS MER: Stort sug efter råvara till ekogödsel

  Konventionell gödsel i form av stallgödsel från vissa konventionella djurgårdar är i dag den enda tillåtna ”konventionella” gödsel som ekoodlare har att tillgå. Inte heller Ekologiska Lantbrukarnas ordförande Anders Lunneryd ser någon möjlighet att öppna upp för andra konventionella gödsel i ekoodlingen.

  – Du menar konstgödsel? Då har vi gått till att använda fossil energi och då är det inte organic (ekologiskt) längre, säger han.

  Biogas ingen lösning

  Det gör heller ingen skillnad enligt Anders Lunneryd om den tillverkas med hjälp av biogas.

  – Nej, det är kvävehalterna i marken som är utmaningen. Vi har dubblat kvävetillgången på jorden och det är det som är det stora problemet.

   Kjell Sjödahl Svensson, regelchef på Krav.
  Kjell Sjödahl Svensson, regelchef på Krav. FOTO: Kolbjörn Örjavik

  Inte heller Krav ser någon öppning för sådan gödsel i framtiden.

  – Att vi skulle ta sådana hänsyn i framtiden ser jag som mycket svårt. Vi vill få till ett kretslopp av näringen, säger Kjell Sjödahl Svensson.

  LÄS MER: Tysk ägarfamilj håller råvaran i ett järngrepp

  Förutom kött- och benmjöl, stallgödsel och rötrester från biogasproduktionen baseras ekoodlingens näringstillförsel också på en växtföljd med kvävefixerande grödor.

  – Det krävs ett helt batteri av åtgärder och som odlare måste man vara beredd att jobba med olika typer av kvävesamlande växter i växtföljden, säger Anders Lunneryd, som medger att tillgången på pelleterat kött- och benmjöl kan skapa problem i alla fall i det korta perspektivet.

  – Det blir ryckigt när många kommer in och lägger om innan marknaden har hittat sig själv och nya kanaler och idéer kommer till. Så länge jag har varit ekoodlare har priserna fluktuerat, det får man leva med.

  80 000 hektar i omläggning

  Enligt Ekoweb uppgick den ekologiskt odlade arealen till ungefär 470 000 hektar i fjol, 26 000 hektar tillkom då och nu ligger 80 000 hektar i omläggning.

  Höga priser på ekospannmål har också lockat odlare att pressa fram högre avkastning, även om ekoodlingen till sin natur ger lägre skördar på grund av lägre insatser.

  – Om man ser på det som en ren pengafråga, då ska priset på den producerande varan motsvara kostnaderna i produktionen, och då ska priset på maten vara högre. Vi har en rimlig ekonomi i den ekologiska odlingen i dag, säger Anders Lunneryd.

  LÄS OCKSÅ: Högt gödselpris stryper ekoodlingenLÄS OCKSÅ: Ekojättens råd till lantbrukare som vill satsaLÄS OCKSÅ: Klimatsmart odlingsmetod ger klirr i kassan

  Relaterade artiklar

  Läs mer om

  Till toppen