Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 12 februari 2020

  Krav på ursprungsmärkning av drivmedel mildras

  Efter kritik från EU-kommissionen drar regeringen tillbaka kravet att ett drivmedels ursprung ska anges vid pumpen.

   Mindre leverantörer undantas från kravet på att lämna information om drivmedels klimatpåverkan
  Mindre leverantörer undantas från kravet på att lämna information om drivmedels klimatpåverkan FOTO: Mostphotos

  Information om vilket land råvaran i ett drivmedel kommer ifrån ska bara behöva anges på leverantörens hemsida. Med den ändringen i tidigare planer hoppas regeringen övertyga EU-kommissionen om att krav på miljöinformation om drivmedel direkt tillgängligt för konsumenten vid pumpen är i linje med EU:s lagstiftning.

  EU-kommissionen anser att krav på att drivmedel ska märkas med ursprungsland bryter mot reglerna för den inre marknaden då det riskerar att göra det svårare att sälja produkter från andra EU-länder i Sverige.

  Ett medlemsland kan få undantag från de reglerna, bland annat med hänvisning till miljöskydd, men då måste man kunna bevisa att åtgärden som införs verkligen leder till att det föregivna målet nås. EU-kommissionen menar att medan information om olika drivmedels klimatpåverkan vid pump kan vara bra vägledning för konsumenter så tillför kunskap om ursprungsland ingenting som en normalt insatt bilist kan antas ha nytta av när hon ska fylla tanken.

  Samma regler som för förnybara drivmedel

  Regeringen argumenterar för ursprungsinformation på leverantörernas hemsida för alla drivmedel då det på EU-nivå redan är beslutat om att det ska gälla för förnybara drivmedel. Att konsumenterna får samma information om fossila drivmedel är rimligt. I svaret till EU-kommissionen påpekas det också att Sverige inte har någon egen råoljeutvinning och den föreslagna ursprungsdeklarationen därför inte kan gynna svenska produkter.

  Regeringen fattade beslut om miljöinformation vid pump i augusti 2018. Sådana regelverksändringar måste anmälas till EU-kommissionen. I oktober förra året meddelade EU-kommissionen sina invändningar och regeringen svarade i mitten av januari.

  Finns undantag

  Kravet på miljöinformation var tänkt att träda i kraft den första januari i år men införandet har skjutits fram, enligt intresseorganisationen Gröna bilister som driver frågan om ursprungsdeklaration av drivmedel. De som levererar mindre än 1 500 kubikmeter flytande eller 1 000 000 kubikmeter gasdrivmedel årligen behöver inte lämna information.

  Relaterade artiklar

  Kommentarer

  Genom att kommentera på Atl så godkänner du våra regler.

  Till toppen