Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 14 maj 2014

  Krav på krafttag mot hot och våld

  Politiska krafttag och strängare straff är ett par krav som företrädare för gris-, päls- och fågelnäringen framför i syftet att stävja djurrättsaktivisternas terror.

  Lindriga minkdomar upprör. Företrädare för olika uppfödare anser att samhället måste ta hotet från djurrättsaktivisterna på allvar.
  Lindriga minkdomar upprör. Företrädare för olika uppfödare anser att samhället måste ta hotet från djurrättsaktivisterna på allvar.

  "Så länge priset för att med systematisk kriminalitet försöka förändra samhället bara är korta fängelsestraff och dagsböter kommer vi snarare att få se mer än mindre av politiskt och ideologiskt våld framöver", skriver de i en debattartikel i Svenska Dagbladet i dag.

  Missade sytematiken

  Kristina Yngwe, EU-kandidat (C), Johan Dalén, Svensk Mink, Ola Göransson, Svensk Fågel, och Göran Olsson, Sveriges Grisföretagarare med flera har reagerat på domarna i den stora djurrättshärvan i Skaraborg nyligen.

  De anser att de fem aktivisterna kom relativt billigt undan då Skaraborgs tingsrätt inte ansåg att serien av mordbränder, gravskändningar, yxkastningar, försök till skadegörelse och andra hot och våldsbrott inte var att betrakta som systematisk.

  I rätt riktning

  Debattörerna tycker dock att polisens sätt att arbeta med Skaraborgsfallet, med samarbete över länsgränserna och ett omfattande spaningsarbete, är berömvärt och bör anammas av andra polismyndigheter.

  "Resultatet är ett rejält och viktigt steg i rätt riktning, men målet visar att det finns flera punkter där samhället kan och bör skärpa tonen mot brottslighet som hotar demokratin", skriver de.

  "Får aldrig accepteras"

  Skribenterna anser att det europeiska polissamarbetet måste stärkas, att samhället ska skydda tredje part, att lagen ska ses över så att demonstrationsrätten inte kan missbrukas och att politikerna måste agera betydligt mer kraftfullt än i dag.

  Det efterlyser också strängare straff för den här typen av djurrättsrelaterad brottslighet.

  "Människor som ägnar sig åt laglig verksamhet ska aldrig behöva frukta för sitt liv och sin säkerhet utan att få hjälp av vare sig polis eller politiker. Något sådant får aldrig accepteras", skriver de.

  Nationell polissstyrka

  LRF i Västra Götaland framför liknande tankegångar i en motion till LRF:s riksförbundsstämma i nästa vecka.

  Bland annat ställs krav på att LRF ska jobba aktivt för införandet av en nationell polisstyrka som inriktar sig på djurrättsaktivister.

  Relaterade artiklar

  Till toppen