Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 22 december 2017

  Krav köper gasbedövning av gris

  Bedövning med koldioxid är dagens bästa teknik för att bedöva grisar innan slakt. Det gäller även grisar producerade enligt Kravs regelverk.

  – Fördelen med koldioxid är att den fungerar för gruppbedövning, vilket gör att indrivningen blir väldigt mycket lugnare, säger Kjell Sjödahl Svensson, regelchef för Krav.

   Kjell Sjödahl Svensson, regelchef på Krav.
  Kjell Sjödahl Svensson, regelchef på Krav. FOTO: Kolbjörn Örjavik

  I svallvågorna efter tv-serien ”Köttets lustar” har bedövningsmetoderna före slakt kommit i blickfånget.

  Alla större grisslakterier i Sverige använder koldioxid som bedövningsmetod oberoende om det är grisar uppfödda enligt Kravcertifieringen eller om de är uppfödda på konventionellt vis.

  Koldioxidbedövning beskrivs som en väldigt säker metod för att alla grisar verkligen ska bli bedövade. Den passar dessutom effektiv i dagens storskaliga slakterier, men har av Bo Algers, professor emeritus vid SLU, beskrivits som ”extremt ångestframkallande”.

  LÄS OCKSÅ: Professorns film väckte gasdebatten

  Kjell Sjödahl Svensson skulle vilja se en annan gasblandning, som är lika effektiv men mindre aversionsframkallande för grisarna, men i dag finns det inget bättre alternativ.

  Redo att byta

  – Vi har skrivit in i reglerna att så fort vi får fram andra gasblandningar, som är mindre aversiva än koldioxid så ska de användas, säger han.

  Skillnaderna mellan konventionella och Kravgrisar är stora i produktionsledet. Kravgrisar ska gå ute, kunna böka och ha tillgång till bete.

  På slakteriet är skillnaderna mindre. Alla grisar bedövas i grupp för att minska stressen innan slakt.

  LÄS OCKSÅ: Balanserad bild av grislivet i Schyfferts kött-tv

  Men Kravgrisarna får förbli i samma grupp under intransport och under vandringen fram till bedövningsschaktet. Kravgrisarna får inte övernatta på slakteriet utan ska slaktas samma dag som de kommer in. Behöver grisarna vänta några timmar ska de ha tillgång till halm för sysselsättning under väntetiden.

  Kravcertifierade slakterier ska också ha en djurskyddsansvarig som träffar Krav minst en gång om året.

  EU-ekologiska

  EU-ekologiska grisar, en produktionsform som intar en mellanställning mellan Kravgrisar och konventionella, slaktas enligt samma regler som konventionella grisar.

  Huvuddelen av Sveriges Kravgrisar har slaktats i Skövde. Från årsskiftet tar KLS Ugglarps över och alla deras tre grisslakterier i Dalsjöfors, Kalmar och Ugglarp är godkända för att slakta Kravgris.

  På mindre slakterier bedövas grisar fortfarande individuellt med el eller bultpistol. Det är inget alternativ att gå tillbaka till detta, menar Kjell Sjödahl Svensson:

  – Gruppbedövning är väldigt mycket lugnare. Grisar är nyfikna djur. När transporten öppnas, och de är i samma grupp som i stallet, så söker de sig ofta självmant framåt i gången, säger han.

  Krav

  Krav är en ekonomisk förening och äger Kravcertiferingen och regelverket som är kopplat till den. Bland medlemmarna i Krav finns bland annat LRF, Ica och Naturskyddsföreningen.

  Certifieringen och kontrollen av att de certifierade företagen följer regelverket sköts av fristående certifieringsorgan som är godkända av organisationen Krav.

  LÄS OCKSÅ: Grisbranschens nya regler ökar både hälsa och lönsamhetLÄS OCKSÅ: Ikea nappade på hans utegriskoncept

  Relaterade artiklar

  Till toppen