Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 28 maj 2019

  Kravbönder får mervärde på över en miljard

  Totalt 1,5 miljarder kronor går tillbaka som mervärde till Kravcertifierade lantbrukare, via bland annat högre priser på ekomat i handeln. Samtidigt oroar minskad ekoförsäljning när eko nobbas för vego, visar ny rapport.

   Svenska bönder fick tillbaka totalt 1,5 miljarder kronor under 2018 genom att vara Kravcertifierade.
  Bild 1/2 Svenska bönder fick tillbaka totalt 1,5 miljarder kronor under 2018 genom att vara Kravcertifierade. FOTO: Marion Palm/Mostphotos
   Rapportförfattaren Cecilia Ryegård ser stor potential i ökad export av svenska ekoprodukter, framför allt vad gäller spannmål, men även på ekologiskt mjölkpulver som efterfrågas allt mer från Kina.
  Bild 2/2 Rapportförfattaren Cecilia Ryegård ser stor potential i ökad export av svenska ekoprodukter, framför allt vad gäller spannmål, men även på ekologiskt mjölkpulver som efterfrågas allt mer från Kina.

  Rapporten, skriven av konsultbolaget Agrovektor på uppdrag av Jordbruksverket, redovisar bland annat vad svenska bönder får i extra betalning genom att vara Kravcertifierade.

  Den visar sig att de fick tillbaka totalt 1,5 miljarder kronor under helåret 2018. Det finns ännu inga jämförelsetal då det är första gången som siffran tagits fram, men Jordbruksverket har beställt uppföljande rapporter för helåren 2019 och 2020.

  – Jämfört med de 6 miljarder kronor som svenska lantbrukare får i gårdsstöd varje år är 1,5 miljarder ingen obetydlig siffra. Samtidigt behandlas ekologisk produktion i debatten ofta som en ganska marginell företeelse, säger rapportförfattaren Cecilia Ryegård.

  Bromsad försäljning ett orosmoln

  Rapporten visar också att svenska lantbrukare, alla certfieringar inkluderade, varje år producerar ekologiska råvaror till ett värde av totalt uppåt 6 miljarder kronor.

  Producenter av ekomjölk skapar störst värde, främst för att de producerar störst volymer. Värdet uppgår till 2,2 miljarder kronor, motsvarande 43,7 procent av ekoböndernas totala producentvärde. Näst störst värde står ekoodlare av spannmål och oljeväxter för, en miljard kronor, motsvarande 19,9 procent av totalvärdet.

  Men det finns orosmoln. Som ATL tidigare rapporterat om har ekoförsäljningen bromsat in rejält de senaste två åren.

  – Det är ett klart bekymmer som så småningom landar i knät på de ekologiska lantbrukarna om inte marknaden tar fart igen. Det är inte den ökningstakt man är van vid och som vi fortfarande ser på till exempel den tyska och den danska ekomarknaden, säger Cecilia Ryegård.

  Svenska ekobönder i toppskiktet

  Hon tror att det delvis beror på att många av de som köpt ekologisk mjölk nu gått över till att köpa vegetabiliska dryckesalternativ, såsom konventionell soja- och havredryck. Och det finns i dagsläget väldigt få vegetabiliska alternativ på ekosidan.

  Som en del av detta skifte har även den svenska köttkonsumtionen minskat något, vilket även har drabbat ekoproducenter.

  Cecilia Ryegård ser dock stor potential i ökad export av svenska ekoprodukter, framför allt vad gäller spannmål, men även ekologiskt mjölkpulver som efterfrågas allt mer från Kina.

  – Svenska bönder tillhör toppskiktet i världen när det kommer till ekologisk odling. De tar stora hektarskördar som håller hög kvalitet och med en hög tillförlitlighet vad gäller certifieringen, säger hon och tillägger att det fortsatt finns stora möjligheter att växa även på hemmamarknaden framöver.

  Relaterade artiklar

  Läs mer om

  Till toppen