Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 22 januari

  Krav-avslöjandena riskerar att drabba mindre producenter

  De brister på Kravcertifierade slakterier som framkommit i Uppdrag Granskning riskerar att drabba mindre gårdar med återtag som säljer köttlådor direkt till konsument. Det spår Gårdssällskapet, som samarbetar med flera gårdar.

   Gårdssällskapet säljer köttlådor på nätet och har 100 miljoner kronor i omsättning.
  Gårdssällskapet säljer köttlådor på nätet och har 100 miljoner kronor i omsättning. FOTO: Gårdssällskapet

  – Vi tar gris från det slakteri som utpekas i programmet, och även om föreläggandet gäller nötkött så är vi såklart bekymrade, säger Kenny von Walden.

  Han är delägare i och en av grundarna till Gårdssällskapet, som säljer köttlådor på nätet och har 100 miljoner kronor i omsättning.

  – Vad vi vet har de inte haft några avvikelser på gris, även om det inte är bra oavsett, fortsätter Kenny von Walden.

   Kenny von Walden på Gårdssällskapet hoppas nu att Krav ska upprätta någon form av kontrollfunktion som gör att Krav lättare ska kunna ta del av olika myndighetsbeslut som rör gårdar och slakterier.
  Kenny von Walden på Gårdssällskapet hoppas nu att Krav ska upprätta någon form av kontrollfunktion som gör att Krav lättare ska kunna ta del av olika myndighetsbeslut som rör gårdar och slakterier. FOTO: Gårdssällskapet

  Avföring på köttet

  Det var på onsdagen som Uppdrag Granskning kunde visa att slakteriet i fråga hade brustit i slakten, då fekalier felaktigt hade hamnat på köttet. Kenny von Walden, som själv har besökt anläggningen, säger att han är imponerad av öppenheten då det hittills är det enda slakteri som han har besökt som har glaspartier som gör att man kan se rakt in i slakteriet.

   Fekala föroreningar som hittades på nötkreatur på det aktuella slakteriet som Gårdssällskapet tar gris ifrån. Varje kryss är en avvikelse.
  Fekala föroreningar som hittades på nötkreatur på det aktuella slakteriet som Gårdssällskapet tar gris ifrån. Varje kryss är en avvikelse. FOTO: SVT

  Han har nu fått besked om att de brister som har uppmärksammats ska vara åtgärdade.

  – Det är bra att kontrollerna finns, säger han.

  Samtidigt är han förvånad över att certifieringsorganen inte hämtar in mer myndighetsinformation.

  Vad säger kunderna?

  – Folk undrar så klart om det är vårt kött som berörs. Det som TV4 tog upp (om allvarliga missförhållanden på ett Kravcertifierat slakteri, reds anm) gav upphov till ännu mer frågor. Det inslaget blev vi alldeles förvånade över. Det tror man inte ska ske i Sverige. Krav har alltid varit en garant för att det är bra, säger Kenny von Walden.

  Nästan allt kött som Gårdssällskapet levererar till kunderna är i dag Kravmärkt, förutom kycklingen som dock minst har ekomärkning.

  Den här granskningen handlar ju om mindre och mellanstora slakterier, bland annat slakterier med återtag. Finns det en risk att den här typen av händelser minskar konsumenternas förtroende för just mindre slakterier?

  – Ja, det är något som vi har pratat om. Det går kanske något slags skiljelinje mellan de som är riktigt små och som inte har personal från Livsmedelsverket hela tiden, och de som är så stora att de har personal där hela tiden. Ju mindre man är desto svårare är det kanske att följa allt, säger Kenny von Walden.

  Jobbar ni på något speciellt sätt för att förhindra att sådana här saker inte ska drabba er?

  – Nu försöker vi föra en dialog med Krav. Vi är inget certifieringsorgan och kan därför inte göra egna kontroller, men vi försöker så klart ta kontakt med alla som vi arbetar med, som bönder, producenter och slakterier, för att kontrollera vad som har hänt och om det finns några förelägganden.

  Han framhåller att det finns mycket som är bra med Krav.

  – De har ett bra regelverk som vi tror på, säger Kenny von Walden.

  Finns det något inom Krav som du skulle vilja ändra med anledning av det som har hänt?

  – Det är att man upprättar något slags system där man får ta del av myndighetsutövning, förelägganden på slaktsidan och på producent- och gårdsnivå.

  ”Drabbar oss alla”

  Åsa Kindström på Ärnebäcks Gård utanför Vingåker jobbar heltid med gårdens återtag, men samarbetar inte med något av de utpekade slakterierna. Ändå påverkas hon av diskussionen bönder emellan och av kunder som vill veta mer, säger hon.

  – All sådan här negativ publicitet förstör för alla i branschen, och det finns rötägg inom alla branscher som förstör för sin yrkesgrupp. Vissa av de bilder man har sett tyder uppenbarligen på att de inte ska jobba med djur.

  Allt som händer på gården har hon full insyn i, men slakten är på något sätt den sista delen i kedjan som inte får fela, säger Åsa Kindström. Speciellt för återtagen som bygger så mycket på förtroende.

  – Det här drabbar oss alla, även om inga kunder har ändrat uppfattning om just vårt kött. Vi är öppna med allt, säger hon.

  MER OM UPPDRAG GRANSKNING, KRAV OCH LRF:Bristande hygien på KravslakterierMisskötsel hos förtroendevalda inom LRFLedare: ”Fungerar LRF:s lokala demokrati?”Kravbönder: ”Liten klick gör stor skada”Krav om granskningen: Stämmer inte med vår bildUppdrag granskning: ”Krav undviker eller förvränger viktiga fakta”Krav i replik: ”Inte systemfel i kontrollen”Kritiserat Kravslakteri stoppar slaktenLedare: Låt inte enskilda fall drabba hela näringen

  Fakta: Gårdssällskapet

  Gårdssällskapet beskrivs som ett alternativ för privatpersoner som vill handla kött på nätet, eller ett mellanting mellan affären och direktköp från bonden om man så vill. Verksamheten bygger på transparens och öppet hus-dagar.

  Köttet styckas i Eskilstuna och levereras sedan hem till dörr, ofta inom Storstockholm. Men företaget täcker in ett område från Malmö upp till Gävle, samt även Norrlandskusten dit leveranserna går med bud. Majoriteten av försändelserna körs ut själva för att kunna svara på frågor. Omsättningen uppgick förra året till 100 miljoner kronor.

  – Vi är små jämfört med vilken Icabutik som helst, men vi känner att det finns ett sug efter att veta lite mer, och det är en smidig tjänst, säger Kenny von Walden, delägare och en av grundarna.

  Relaterade artiklar

  Kommentarer

  Genom att kommentera på Atl så godkänner du våra regler.

  Läs mer om

  Till toppen