Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 15 januari 2020

  Satsar på högre skördar i Skåne

  Skånebönderna kraftsamlar för ny kunskap och högre skördar med fler fältförsök och odlingsutvecklare.

  – Jag ska fånga upp var kunskap saknas så vi kan lägga ut försök som ger svar och fyller luckorna, säger odlingsutvecklaren Gunnel Hansson.

   Efter att ett upprop som Skånes Försöksringar gjorde till lantbrukarna 2018 samlades två miljoner kronor in. Under samma tid har även två nya försöksringar bildats i Skåne.
  Bild 1/2 Efter att ett upprop som Skånes Försöksringar gjorde till lantbrukarna 2018 samlades två miljoner kronor in. Under samma tid har även två nya försöksringar bildats i Skåne. FOTO: Thomas Adolfsén/Scandinav/TT
   Gunnel Hansson, växtodlingsrådgivare på HIR Skåne och ny odlingsutvecklare.
  Bild 2/2 Gunnel Hansson, växtodlingsrådgivare på HIR Skåne och ny odlingsutvecklare. FOTO: Malin Eborn

  I ett treårigt projekt ska den skånska växtodlingen sättas under lupp. Nya idéer och metoder ska testas och resultaten ska snabbt spridas till lantbrukarna.

  Bakgrunden är ett upprop som Skånes Försöksringar gjorde till lantbrukarna 2018, där de uppmanades att vara med och bidra till utökad försöksverksamhet.

  – SLU har nedrustat sin tillämpade forskning och vi tycker inte att forskningen, som vi är med och finansierar inom Stiftelsen Lantbruksforskning, ger oss tillräckligt av det vi behöver. Vi vill ha så hög produktionsnytta och så lokalt anpassade försök som möjligt, säger Magnus Larsson, sekreterare i Skånes Försöksringar.

  Resultatet av uppropet blev ett uppsving för idén med lokala försöksringar. Två miljoner kronor samlades in och två nya försöksringar har bildats i Skåne.

  Inte bara fältförsök

  Gunnel Hansson, som är växtodlingsrådgivare på HIR Skåne sedan mitten av 1990-talet, tar nu rollen som odlingsutvecklare för den skånska växtodlingen.

  – Jag ska jobba nära försöken, men allt kommer inte att vara fältförsök, utan även demoodlingar som kan utvecklas till fältförsök, säger Gunnel Hansson.

  Ett exempel är försöken med conservation agriculture, som startat inom försöksringarna som demorutor, men som under 2020 ska skördas som fältförsök.

  Att olika sorter jämförs i försök är viktigt, men även arterna behöver testas mot varandra för att man ska få en bild av förädlingsresultatet. I år kommer artförsök att göras både i höstspannmål och i vårspannmål.

  – Vi upplever att förädlingen gått snabbt i korn, men kanske inte lika snabbt i havre och vete, säger Gunnel Hansson.

  Magnus Larsson ser fram emot att ta del av ny kunskap, men vet att det rör sig om ett långsiktigt arbete:

  – Det är inte som att rulla upp en rullgardin.

  Skånesatsningen

  Bakom det treåriga projektet står Skånes Försöksringar, Hushållningssällskapet Skåne och HIR Skåne.

  Skånes Försöksringar är en organisation med 625 lantbrukare som medlemmar. Huvuddelen av pengarna i projektet kommer från dem, men även Färs och Frosta Sparbank har bidragit till satsningen.

  Relaterade artiklar

  Kommentarer

  Genom att kommentera på Atl så godkänner du våra regler.

  Till toppen