Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 29 juli 2018

  Han prisades efter att ha återställt betesmark

  Selet.

  Kjell Nilsson driver Selets bruksgård, två mil från Luleå. Här produceras ekologiskt naturbeteskött på marker som tidigare varit igenväxta.

  Kjell Nilsson var den första i länet som började med ett eget varumärke och köttet säljs direkt till ICA Kvantum i Luleå under namnet Aledalens naturbeteskött.

  – Det var den första nischade, lokala varan som Ica-butiken tog in, berättar Kjell Nilsson. Jag stod mycket i butiken i början för att prata om köttet vilket betydde mycket eftersom det var nytt för kunderna att köpa kött från en särskild gård.

  Välbesökt utflyktsmål intill gården

  Intill gården ligger det gamla järnbruket Selets bruk som är ett välbesökt utflyktsmål för bland annat Luleåbor. Kjell Nilsson sköter om brukets marker och arrenderar betesmarken där hans nötdjur betar.

  – Kunderna som köper köttet i butiken vet att köttet kommer från djur som gått och betat i hagarna som de själva gått i. Bättre marknadsföring kan man inte få, säger han.

   Kjell Nilsson bytte ut sina får 2007 till aberdeen angus för att de var mindre rymningsbenägna.
  Kjell Nilsson bytte ut sina får 2007 till aberdeen angus för att de var mindre rymningsbenägna. FOTO: Fotograf Anders Kristensson

  När Kjell Nilsson flyttade in på gården började han och hans fru Erja med att skaffa ett par lamm som fem år senare blivit 150 stycken. Lammen kompletterades med några nötdjur och han upptäckte snart att nötkreaturen var lättare att ha och göra med, de var inte alls lika rymningsbenägna. Han gjorde sig av med lammen som hela tiden rymde och satsade helt på nötboskap i stället.

  – Året innan de första nötdjuren kom hit hade jag börjat röja upp de igenväxta gamla betesmarkerna på gården för djuren behövde mer marker att beta på. Det växte 60-årig skog på betesmarken och jag började själv med röjningsarbetet med motorsåg, men hyrde in en skogsentreprenör till slut.

   Denna mark röjdes för 13 år sedan och i dag lossnar granstubbarna lätt med ett ryck från en grävmaskin. ”Jag trodde inte att granstubbarna skulle ruttna så fort”, säger Kjell Nilsson.
  Denna mark röjdes för 13 år sedan och i dag lossnar granstubbarna lätt med ett ryck från en grävmaskin. ”Jag trodde inte att granstubbarna skulle ruttna så fort”, säger Kjell Nilsson. FOTO: Fotograf Anders Kristensson

  Fram till i dag har han återskapat 40 hektar igenväxt betesmark. Under 10 år har han haft två anställda som röjt sly på sommaren men nu är det arbetet klart och djuren håller numer markerna öppna.

  Lämnar enbuskar

  Det är bara barrträden som behöver röjas med jämna mellanrum för de ratas av boskapen. Däremot är de förtjusta i enbuskar som därför lämnas kvar.

  – Det är en kulturgärning att öppna upp igenväxta marker och den biologiska mångfalden vinner också på röjningsarbetet, säger han. I början blev även andra lantbrukare intresserade av att återställa igenväxt betesmark men intresset dalade snabbt när de insåg hur mycket jobb det är. Utan EU:s betesmarksstöd skulle det inte gått att genomföra för djuren växer ju sämre på naturbete.

   Kjell Nilsson på Selets bruksgård började återställa de igenväxta betesmarkerna för 13 år sedan och blev förra året utsedd till Årets Nötköttsproducent av LRF för sitt tålmodiga arbete med att återskapa kulturmiljön runt Selets bruk.
  Kjell Nilsson på Selets bruksgård började återställa de igenväxta betesmarkerna för 13 år sedan och blev förra året utsedd till Årets Nötköttsproducent av LRF för sitt tålmodiga arbete med att återskapa kulturmiljön runt Selets bruk. FOTO: Fotograf Anders Kristensson

  Förra året blev Kjell Nilsson utsedd till Årets Nötköttsproducent av LRF för sitt tålmodiga arbete med att återskapa den gamla naturmiljön runt Selets bruk.

  – Det kändes fint att få uppskattning för arbetet vi gör, säger han.

  Kalvar utomhus

  Djuren har vinterhagar som de går ut i och korna kalvar alltid ute på fälten. I år var det 70 centimeter snö när de första kalvarna kom.

  – Vi får köra ut och hämta in de nyfödda kalvarna när det är kallt ute. Kossan följer snällt efter oss in i ladugården och där får de vara i ett par dagar, förklarar Kjell Nilsson.

   För fem år sedan röjdes skogen bort runt ruinen av en gammal gård som vittnar om att det varit öppen mark här för längesedan. Boskapen ska snart släppas ut på sommarbete på marken.
  För fem år sedan röjdes skogen bort runt ruinen av en gammal gård som vittnar om att det varit öppen mark här för längesedan. Boskapen ska snart släppas ut på sommarbete på marken. FOTO: Fotograf Anders Kristensson

  I sommar kommer också 25 av hans djur att göra en lite längre resa för att medverka i showen som en Vilda Västern-farm i Boden arrangerar.

  – Under några år har jag hyrt ut ett tjugotal djur som drivs fram på den dammiga bygatan i westernstaden. Fast jag vet ju inte om djuren känner sig som västernhjältar direkt.

  LÄS MER: Tour de France stoppades efter bondeprotestLÄS MER: Donald Trump ger 106 miljarder till lantbruket

  Selets bruksgård

  Företagsform: enskild firma.

  Ägare: Kjell Nilsson och Erja Mattila.

  Anställda: Tar in f-skattare sommartid.

  Omsättning: Djuren omsätter två miljoner kronor, skogen från ett par hundra tusen till någon miljon.

  Vinst: Går plus men investerar vinsten i skogsinköp.

  Investering: 5 miljoner för maskinparken. Senaste investeringen an balvagn med hydrauliska sidor.

  Areal: 160 ha åker och betesmark varav hälften arrenderas, 350 hektar skog.

  Totalt 150 aberdeen angus, 44 kalvar som nästa år ska utökas till cirka 55.

  Relaterade artiklar

  Till toppen