Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 27 november 2020

  Köttproducent krävs på mångmiljonbelopp

  En köttproducent i Västra Götaland ska tillsammans med sin fru betala över 3,7 miljoner kronor till Skövde slakteri sedan ett antal fakturor förfallit.

   Slakteriet hämtade tillbaka och sålde 500 djur. Men summan räckte inte på långa vägar till att betala köttproducentens skulder.
  Slakteriet hämtade tillbaka och sålde 500 djur. Men summan räckte inte på långa vägar till att betala köttproducentens skulder. FOTO: Mostphotos

  Skövde slakteri levererade djur till en köttdjursuppfödare flera gånger mellan 2016 och slutet av 2018. Men fick inte betalt för fakturorna. Därför blev det återtag på 500 djur i januari 2019. Intäkterna från försäljningen av dessa täckte dock inte skulderna och kostnaderna slakteriet hade i samband med återtaget.

  Ungefär samtidigt gick lantbrukarens bolag i konkurs. Slakteriets fodringar var inte prioriterade men i avtalet med bolaget stod att paret skulle ta fram pantbrev och inteckningar i sina fastigheter. De skulle stå som säkerhet för skulderna till slakteriet. Men det skickades inte in några ansökningar om varken pantbrev eller inteckningar.

  Rättegångskostnader

  I slutet av oktober skickade därför slakteriet in en stämningsansökan mot köttproducenten för att försöka få tillbaka sina pengar. Nu har domen fallit. Tingsrätten går helt på slakteriets linje.

  Köttproducenten ska betala 2 381 526 kronor till slakteriet för obetalda djur och tillsammans med sin fru 1 170 340 kronor för att de inte skött pantsättningen så att slakteriet kunde få ut sina pengar. Paret ska också ersätta slakteriets rättegångskostnader på 205 300 kronor.

  Lantbrukarparet har till den 17 december på sig att överklaga domen i tingsrätten.

  Relaterade artiklar

  Kommentarer

  Genom att kommentera på Atl så godkänner du våra regler.

  Läs mer om

  Till toppen