Gå till innehåll
  • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
    Lantbruk 15 augusti

    Långväga kunder på Östergården

    Forsa

    På Östergården Lantbruk i Forsa utanför Hudiksvall driver Irene och Peter Eriksson köttproduktion med 80 dikor. Deras kunder är, förutom tre lokala Ica-butiker, uteslutande privatpersoner och de finns från Piteå i norr till Norrköping i söder.

     Peter och Irene Eriksson har sina kunder från Piteå i norr till Norrköping i söder.
    Peter och Irene Eriksson har sina kunder från Piteå i norr till Norrköping i söder. FOTO: Mari Nälsén

    Många tillfälligheter och lyckliga omständigheter har lett Irene och Peter Eriksson till den affärsmodell som passar deras produktion. De tog över driften på Östergården 1999 och sedan hela gården 2006. Då fanns där betydligt färre djur.

    – Förr hade mina föräldrar mjölkkor men de gick över till köttdjur redan innan vi tog över, berättar Peter Eriksson.

    Redan då var verksamheten KRAV.

    Avräkningspriset för dåligt

     Besättningen är Hereford men med viss inblandning av Simmental.
    Besättningen är Hereford men med viss inblandning av Simmental. FOTO: Mari Nälsén

    Besättningen är främst Hereford men under senare år har även Simmental blandats in.

    – Vi har fått en effekt i tillväxten tack vare det men egentligen gillar vi nog Hereford bättre, erkänner Irene Eriksson.

    De märkte redan tidigt att det knappt var lönt att skicka djuren till slakt – avräkningspriset var för dåligt. Men så började de ta återtag på en del djur när vänner och släktingar ville köpa kött. Därefter spred sig ryktet och privatkunderna blev fler och fler.

    – Vi hade väl någon annons under år 2000 som gav ett par kunder men sen spred sig ryktet vidare, berättar Irene Eriksson.

    – Vi fick ett par kunder i Märsta och i dag har vi en bit över 100 kunder i det området.

    Nyckeln till framgång

     Stallet byggdes 2011 och har plats för 80 dikor. Det har en rad smarta lösningar som bland annat extra bred skrapgång.
    Stallet byggdes 2011 och har plats för 80 dikor. Det har en rad smarta lösningar som bland annat extra bred skrapgång. FOTO: Mari Nälsén

    I dag görs återtag på omkring 60 djur årligen, det har minskat något eftersom Peter och Irene Eriksson börjat sälja en del livdjur. Redan innan djuren skickas är köttet sålt. Peter Eriksson kontaktar alla sina kunder via telefon eller sms i god tid innan.

    – Jag tror att det är en av nycklarna till framgång. Att Peter ringer och har personlig kontakt med alla kunder, säger Irene Eriksson.

    De slaktar på ett lokalt KRAV-godkänt slakteri, ett par mil från gården som hämtar djuren på plats, slaktar, styckar och packar i lådor till kunderna. Lådorna hämtar sedan paret Eriksson när det är dags för leverans.

    Leverans av köttlådor

    FOTO: Mari Nälsén

    Den sker till olika platser under vår och höst. Tre gånger årligen går turen till Stockholm, en gång till Umeå och ett par turer till Falun och Köping. Då är den speciella släpkärran med kyl lastad med cirka ett ton kött.

    – Vi stannar på några utvalda platser och kunderna hämtar upp sin låda och sin faktura. Kunderna från Piteå kommer till Umeå och hämtar och de från Norrköping hämtar i Kungens kurva i Stockholm, berättar Peter Eriksson.

    Förutom kunderna ute i landet hämtar många sina leveranser på gården efter överenskommelse och så köper de lokala butikerna in kött vid varje slakttillfälle.

    Breddade skrapgången

    FOTO: Mari Nälsén

    Fram till 2011 klarade sig Östergården med befintliga byggnader men sedan blev det ohållbart.

    – Vi hade djur överallt och det var väldigt tungjobbat, säger Irene Eriksson.

    2011 byggde de kall lösdrift för 80 dikor. De gjorde grundlig research och lade till smarta lösningar som skulle underlätta. Bland annat är skrapgången betydligt bredare än standard med sina fem meter och gödselplattan är under tak i samma byggnad och ger extrautrymme.

    – Den här byggnaden har sparat oss 1 000 arbetstimmar varje vinter, säger Irene Eriksson.

    – Vi fick ett socialt liv helt plötsligt.

    Östergården Lantbruk

    Verksamhet: Köttproduktion med 80 dikor.

    Areal: 200 hektar åker varav 40 eget. Främst vall och bete, 40-50 hektar spannmål, 20 hektar naturbete runt sjöarna i trakten.

    Bolagsform: Enskild firma.

    Anställda: En dräng samt säsongsanställning av sönerna Alexander och Jakob. Peters pappa Lars rycker också in vid behov.

    Omsättning: 4 miljoner kronor.

    Vinst: Mellan 700 000 och 800 000 kronor.

    Vinstmarginal: 20 procent.

    Storlek på investering: Kall lösdrift 2011 på 4,2 miljoner kronor.

    Tre tips till andra jord- och skogsbrukare

    • Se till att vara ledig ibland och gör något annat än bara jobba.

    • Tänk noga igenom hur du vill att dina djur ska ha det för att de ska trivas och må bra.

    • Dra nytta av dina kollegors erfarenheter, gå inte hemma och kör fast i gamla hjulspår.

    Relaterade artiklar

    Läs mer om

    Till toppen