Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 9 augusti 2019

  "Köttkonsumtionen är i sig inte dålig – om man väljer svenskt"

  Klimatrapporten från FN visade att köttkonsumtionen i världen måste gå ner om klimatmålen ska nås. Anette Gustawson hoppas att makthavare i Sverige och media ser över vad som gäller i Sverige och inte helt skuldlägger köttkonsumtionen.

  – Så länge köttet är svenskproducerat så kan man absolut äta kött med gott samvete, säger Anette Gustawson.

   Anette Gustawson menar att det finns en risk att politiker och media kan fokusera på fel saker i klimatrapporten från FN. Arkivbild.
  Anette Gustawson menar att det finns en risk att politiker och media kan fokusera på fel saker i klimatrapporten från FN. Arkivbild. FOTO: Mostphotos

  FN:s klimatpanel IPCC presenterade sin nya klimatrapport som fokuserade på markanvändning. I slutsatserna tog man bland annat upp att köttproduktionen i nuläget använder mark ineffektivt och ett sätt att hjälpa miljon skulle vara att gå över mer till att äta vegetariskt. Klimatrapporten visade även att skog- och jordbruket har stor påverkan på klimatet och att det krävs stora förändringar inom jordbruket.

  – Jag hoppas att makthavare och media i Sverige bara kommer kunna ta ut vad som är relevant för oss. Det är klart jordbruket bidrar med mycket utsläpp men det bidrar även till att det binds in massor av kol under produktionen. Det är en viktig aspekt i just Sverige som kanske inte gäller över hela världen och det är viktigt att politikerna i Sverige lyckas tolka rapporten sunt och ser över vad från IPCC vi kan ta ut och applicera här, säger Anette Gustawson.

   Anette Gustawson.
  Anette Gustawson. FOTO: Privat

  Läs mer: Forskare: Konsumenterna störst klimatbovar

  Miljöbovar

  I media och i många rapporter har slutsatsen ofta varit att jordbruket är en miljöbov och att bönderna inte vill hjälpa till med klimatmålen. Det menar Anette Gustawson är en helt felaktig bild.

  – Ingen skulle vara gladare över att köra fossilfritt än vi bönder men i nuläget går inte det att vara 100 % fossilfria. Det är svårt då de största gårdarna har bäst förutsättningar att gå över till miljövänligare alternativ då de har störst kapital men det är inte de som ryker först om till exempel ett krav på miljövänligare drivmedel eller så skulle införas. Då försvinner de små gårdarna som inte har råd med de kostnaderna. De mindre gårdarna behövs för att ta hand om viktiga små bitar för att bidra till den biologiska mångfalden. Bitar som annars är för små för de större gårdarna, säger Anette Gustawson.

  Läs mer: LRF: Vår näring har stor betydelse

  Gäller att vara påläst

  Det tips Anette Gustawson har till andra lantbrukare är att försöka läsa på så mycket som möjligt. Oftast tas inte alla perspektiv ur en rapport med i media och det är viktigt att hålla sig uppdaterad. Samtidigt menar hon att det kommer rapporter hela tiden och det skulle vara omöjligt att anpassa sig efter varje ny rapport som släpps.

  – Jag gillar ju att debattera och kommer att läsa rapporten noga. Det går ofta att hitta mycket i rapporter som gynnar vår syn på jordbruket men som ofta kan glömmas i media, säger Anette Gustawson.

  Relaterade artiklar

  Läs mer om

  Till toppen